ŠOKIRANI: Advokat Marko Kljajević uvredio i heteroseksualce i gejeve
Foto: Dado Đilas

Javnost zgrožena izjavom advokata i bivšeg sudije

ŠOKIRANI: Advokat Marko Kljajević uvredio i heteroseksualce i gejeve

Društvo -
Rečenica da čovek ne može da bude čovek dok ne ode u zatvor i ima seks s muškarcem, koju je izgovorio usred sudnice, naišla na osudu zaštitnika ljudskih prava

BEOGRAD - Prekršio prava zatvorenika!

Advokat i bivši sudija Marko Kljajević, koji je u četvrtak u sudnici Specijalnog suda izjavio da čovek ne može da bude čovek dok ne ode u zatvor i ima seks s muškarcem, izazvala je burne reakcije javnosti, koja je, u najmanju ruku, zgrožena takvim stavom, izgovorenim nasred sudnice. Na ovaj način povredio je i prava zatvorenika, homoseksualaca, ali i heteroseksualaca, smatraju sagovornici Kurira.Nema vremenaKad smo Kljajevića zamolili da nam pojasni svoju izjavu, bio je nezainteresovan.- Nemam vremena - bilo je sve što je rekao u vezi sa skandaloznom tvrdnjom, koja je, ispostavilo se, problematična na nekoliko nivoa.Urednik portala Gej eho Predrag Azdejković kaže da je to, najblaže rečeno, neprimereno.- Ova odbrana je problematična na više nivoa. Ukazuje na problem prava zatvorenika, koji se suočavaju s različitim poteškoćama, kao što su katastrofalni uslovi u kojima borave, silovanja, HIV i druge prenosive bolesti. Kljajevićeva izjava je uvredljiva i za heteroseksualne muškarce, kojima je poručio da su manje mačo ako nisu bili u zatvoru i imali seks s drugim muškarcima. Tako nešto ne očekujete u državnim institucijama, a još manje od advokata - poručuje ovaj gej aktivista.Da podsetimo, Kljajević je u procesu odbrane Šarićevog saradnika Gorana Sokovića, čitajući SMS poruku „Maja je kresnuta, a sada ćuti“ pružio objašnjenje.A šta brat kaže- Koliko ja znam, kresnuti je sinonim za seksualni odnos. Ovde se govori o seksualnom odnosu sa izvesnom Majom, za koju ne znamo ko je. Čak i da je transvestit, ja zbog rodne ravnopravnosti moram to da podržim. To je izazov. Kažu, čovek ne može da bude čovek dok ne ode u zatvor i ima seks s muškarcem - glasi antologijska Kljajevićeva odbrana, koja je još problematičnija ako se uzme u obzir činjenica da je njegov rođeni brat Goran Kljajević i sam izvesno vreme proveo u pritvoru, a prvostepeno je osuđen na višegodišnju kaznu zatvora.

Azdejković: Tako nešto ne očekujete u državnim institucijama
Azdejković: Tako nešto ne očekujete u državnim institucijama

Uprava za izvršenje krivičnih sankcijaDISKRIMINACIJA JE ZABRANJENAU Upravi za izvršenje krivičnih sankcija rekli su da je zakonom regulisano da sve službe u okviru ustanova za izvršenje imaju obavezu da prepoznaju i spreče eventualno seksualno zlostavljanje.- Zakonom je definisano da se ne sme vršiti diskriminacija po osnovu nacionalne, rasne ili verske pripadnosti, jezika, političkog opredeljenja, pola, rodnog identiteta, seksualnog opredeljenja i invaliditeta. U skladu s tim, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, kao ni ustanove u njenom sastavu nemaju pravo da vode evidenciju o seksualnom opredeljenju lica lišenih slobode - rečeno je u ovoj ustanovi.

ČinjeniceKO JE MARKO KLJAJEVIĆ- Kao predsedavajući sudskim većem vodio je postupak za ubistvo Zorana Đinđića- 2006. godine pobegao je u Crnu Goru, odakle je dao pisanu ostavku na funkciju predsedavajućeg u „slučaju stoleća“- Tužio je vrh sudstva u slučaju „stečajna mafija“ zbog falsifikovanja dela sudske odluke i „jer ne donosi rešenje o zastarelosti postupka“- Radio je kao advokat odbrane rođenog brata Gorana Kljajevića, gde je psovao i vređao sudije Specijalnog suda rekavši: „Vi ste kriminalci, a ne moj brat! Svi ste vi sramota za sud! Nikada vi više nećete biti sudije!“- Brani Slobodana Radulovića, bivšeg direktora „C marketa“

REAGOVANJANevena Petrušić, poverenik za zaštitu ravnopravnostiNije mi poznat celokupan kontekst izjave koju je dao advokat na suđenju Goranu Sokoviću. Ipak, navedena rečenica „čovek ne može da bude čovek dok ne ode u zatvor i ima seks s muškarcem“ je sama po sebi uvredljiva i omalovažavajuća.Aida Ćorović, nekadašnja direktorka NVO Urban-inNe mislim da je branilac Marko Kljajević na ovaj način prekršio nečija prava, ali je takva izjava u instituciji kakva je sud neprimerena, neuljudna i neukusna. Jednostavno, nedopustivo je da se u javnom vokabularu zastupa takva vrsta razgovora.Boban Stojanović, predsednik centra KvirijaNemam zdravorazumski komentar na ovo. Smatram da istopolni seks sam po sebi ne određuje kvalitet i kapacitet ljudskosti. Ne čini te boljim seks sa osobom istog pola, a pogotovo kad se to dešava u zatvoru, najčešće pod prinudom ili na silu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track