PORASLI NAMETI: Državi svakog meseca damo oko 17.000 dinara
Foto: Think

Građani svakog dana izmiruju razne namete

PORASLI NAMETI: Državi svakog meseca damo oko 17.000 dinara

Društvo -
Četvoročlana porodica na ime osnovnih poreza i akciza u proseku izdvoji skoro trećinu prosečne plate; Najveći nameti su na alkohol, cigarete i gorivo

BEOGRAD - Nameti na sve strane.Na ime poreza i akciza prosečno domaćinstvo državi mesečno da 17.000 dinara. Tim novcem građani finansiraju predsednika, premijera, ministre, poslanike i sve državne aktivnosti.Dvostruki nametiKupovina hrane u prodavnicama i marketima znači plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV). Na većinu osnovnih namirnica namet je deset odsto, dok su ostali proizvodi oporezovani duplo više. Kupovina od 1.000 dinara znači da je država dobila od 100 do 200 dinara. Ali to nije sve. Na cigarete, alkohol i kafu plaća se i PDV i akciza. Po paklici duvana od sto dinara država ukupno dobije 68 dinara, a 35 na 100 grama kafe od 150 dinara.

Plaćanje komunalija - infostana, telefona, fiksnog i tri mobilna, kablovske i struje - za prosečno domaćinstvo u stanu od šezdesetak kvadrata u Beogradu državi donese oko 2.600 dinara poreza svakog meseca. Ovaj iznos dobije država na ime PDV na ukupnu plaćenu sumu od oko 19.000 dinara.I svaki odlazak na benzinsku stanicu znači prihod za budžet. Ako na bezolovni i evrodizel mesečno potrošite 10.000 dinara, država na ime poreza i akcize dobije polovinu, a ako koristite tečni naftni gas, oko tri hiljade dinara.Milan Jevremović, veterinar iz Petrovca na Mlavi, kaže da nikad nije računao koliko poreza da državi.

- Nisam razmišljao o tome. Sad kad mi kažete koliko plaćam, pitam se da li je moguće da nam država uzima toliko - ističe on.Jevremović kaže da nije znao da se na pojedinu robu plaćaju dupli nameti, i akcize i PDV, kao što su kafa i gorivo.Prava potrošačaEdina Popov, predsednik Asocijacije potrošača Srbije, kaže da se stalno bore da se potrošači posmatraju kao investitori jer kupovinom robe plaćaju porez koji dalje država troši.- Građani nisu svesni da prilikom svake kupovine plaćaju porez, što znači da finansiraju sve troškove države i treba da traže da se zna gde ide njihov novac - dodaje ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track