LAŽIRANJE: Direktorka škole plagirala doktorat

Nema kraja aferama na fakultetima

LAŽIRANJE: Direktorka škole plagirala doktorat

Društvo -
Dragica Tomić, koja je na čelu Visoke poslovne škole u Novom Sadu, prepisala udžbenik kolege dr Živote Radosavljevića

BEOGRAD - Dragica Tomić, direktorka Visoke poslovne škole strukovnih studija (VPSSS) u Novom Sadu, o čijim je malverzacijama Kurir više puta pisao, plagirala je delove doktorata, saznaje Kurir.Kurir je došao do dokaza da je Tomićeva u svom doktoratu pod nazivom „Zakonitosti profesionalizacije menadžmenta“, koji je odbranila 2006. godine na Ekonomskom fakultetu u Subotici, potpuno prepisala delove teksta iz udžbenika „Menadžment znanja i(li) znanje u menadžmentu“, čiji je autor profesor dr Života Radosavljević.Prepisala više od pola- Svi zaposleni u Visokoj školi dobili su imejl s dva dokumenta - doktoratom Dragice Tomić i knjigu profesora Radosavljevića, koja je objavljena 2006. godine, iz kojeg se jasno vidi da je više od 70 odsto rada potpuni plagijat. Oko 200 strana su prepisane, a čak su i štamparske i slovne greške potpuno iste. Išla je toliko daleko da je i fusnote potpuno prepisala. U oba dela navode se i reptili, guske i mravi, pa se profesori pitaju kakav je nauči doprinos takvog doktorata - kaže izvor Kurira.Profesor dr Života Radosavljević, koji je vlasnik Fakulteta za poslovne studije i pravo, priznaje da je načuo da je neko plagirao njegov udžbenik, ali da nije proverio da li je to tačno.- Na fakultet je stigao neki imejl, ali nisam stigao da pogledam detalje. Dragica Tomić i ja smo nešto zajedno radili 2005. godine dok sam bio na Visokoj školi. Odatle sam otišao pre četiri-pet godina bez pozdrava i trebalo bi sve najgore da kažem, ali nisam proverio da li se radi o plagijatu. Ako se utvrdi da je plagijat, preduzeću sve što je u okviru zakona - kaže dr Radosavljević za Kurir.Direktorka Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu Dragica Tomić negira da je plagirala udžbenik profesora Radosavljevića.- Sve je to jedna hajka na mene i moju porodicu još od 2010, kad mi je muž pretučen. Demantujem da je to plagijat. Ko god hoće može da dobije sve materijale koje sam ja pisala i gde se vidi da su pojedini delovi ugrađeni u zajedničku skriptu za studente koju sam pre toga pisala s profesorom Radosavljevićem. Kad je trebalo da objavimo knjigu, odustala sam zbog nedostatka novca, ali smo napravili pismeni dogovor kako ćemo koristiti delove koje smo pisali - kaže Tomićeva, koja nam je dostavila ručno pisan sporazum bez ikakve overe, koji je navodno sklopila s kolegom Radosavljevićem.Poznata po skandalimaU dekanatu Ekonomskog fakulteta u Subotici Kuriru je juče rečeno da nema nikog ko bi mogao da govori o toj temi.Podsećamo, Kurir je već pisao o bahatom trošenju para u VPSS u Novom Sadu, odnosno o planu direktorke Tomić da na uređenje već renoviranih prostorija ove godine potroši 3,2 miliona evra.

Dokaz... Identični pasusi u doktoratu i udžbeniku
Dokaz... Identični pasusi u doktoratu i udžbeniku

Premijer Vučić o doktorskom radu ministra policije OVO OBRAZLOŽENJE JE GLUPOSTPredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je da je obrazloženje tri naučnika da je doktorat ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića plagijat najgluplje obrazloženje koje je on ikad čuo.- Mene pitanje navodnog plagijata veoma zanima. Završio sam državni Pravni fakultet s najvišim ocenama i mislio sam da znam nešto iz te oblasti, ali gluplje obrazloženje nikad nisam čuo. Mislim da stručna javnost treba da oceni da li se radi o plagijatu ili ne - rekao je Vučić i dodao da niko ne zna na osnovu čega su ta trojica naučnika zaključila da je Stefanovićev rad plagijat. Na sajtu Peščanik je objavljen tekst Uglješe Grušića, Branislava Radeljića i Slobodana Tomića, u kojem tvrde da postoje indicije da u Stefanovićevom doktorskom radu ima mnogo plagijata.

Zaštitnik građanaIMALI SMO SLUČAJEVE PLAGIRANJAZaštitnik građana Saša Janković nije mogao konkretno da govori o ovom slučaju jer nije upoznat s verodostojnošću iznetih tvrdnji, ali je istakao da je dosad imao slične predmete.- To su situacije koje u potpunosti urušavaju autoritet Univerziteta i snižavaju kredibilitet našeg obrazovnog sistema, koji bi trebalo da stoji iza svakog stručnog zanimanja i zvanja. Zbog toga imamo resorno ministarstvo koje donosi zakone i pravilnike, Vladu Srbije koja ih usvaja, ustanove koje ih sprovode i nadležne organe koje su tu da proveravaju regularnost - rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track