Vučić o Sportskim igrama mladih: Važno je da se deca igraju!
Foto: Tanjug

Razvijanje prijateljstva

Vučić o Sportskim igrama mladih: Važno je da se deca igraju!

Društvo -
Cilj igara je okupljanje što većeg broja dece i mladih iz Srbije, kako bi druženjem kroz sport i zabavu sa mladima iz regiona razvijali prijateljstvo, solidarnost i toleranciju
1 / 8 Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Srbiji će ove godine prvi put biti održane Sportske igre mladih, od 13. do 27. jula, uz snažnu podršku Vlade Srbije, koju je danas, na prezentaciji projekta, potvrdio premijer Aleksandar Vučić, izražavajući zadovoljstvo što će na taj način biti učinjeno nešto važno za omladinu.

Predsednik Vlade je, na konferenciji za štampu povodom predstavljanja projekta Sportskih igara mladih, ukazao da je pokojni Miki Rakić bio taj koji je pokrenuo ideju o održavanju ove manifestacije u Srbiji, koju je vlada prihvatila i rado pomogla.

Vučić je takođe primetio da je predsednik Organizacionog odbora Igara Zdravko Marić učinio više za Hrvatsku, gde su Igre prvi pt održane pre 18 godina, ali i za ceo region nego svi zajedno i da je veoma cenjen kod međunarodnih funkcionera.

Veoma je važno da se deca igraju, reagovao je premijer Vučić na izjavu Marića da će SIM biti uvek samo igre, ali je, u šali, dodao da očekuje pobedu dece iz Srbije na finalnoj manifestaciji u Splitu.

Sportske igre mladih prvi put su organizovane u Hrvatskoj pre 18 godina i od tada okupljaju veliki broj osnovaca i srednjoškolaca, najpre iz Hrvatske, a potom i iz Bosne i Hercegovine. Igre su u međuvremenu postale jedna od najvećih amaterskih sportskih manifestacija u regionu.

Od ove godine Sportske igre mladih biće organizovane i u Srbiji. Cilj igara je okupljanje što većeg broja dece i mladih iz Srbije, kako bi druženjem kroz sport i zabavu, sa mladima iz regiona razvijali prijateljstvo, solidarnost i toleranciju. Projekat, koji počinje takmičenjem u Beogradu 13. juna, a u našoj zemlji se završava finalom 27. juna u glavnom gradu Srbije, se sprovodi uz veliku podršku i pokroviteljstvom Vlade Srbije.

Takmičenja u deset sportova biće održana i u Boru, Nišu, Kragujevcu, Kruševcu, Novom Pazaru, Pančevu, Vršcu, Novom Sadu, Subotici.

Ministar sporta i omladine Vanja Udovičić ocenio je da je čast što se započinje ovakav program u Srbiji i da je cilj da deca uživaju u slobodno vreme uz sport, te da ulažu u sebe i bave se sportom i steknu prijatelje.

On je istakao da je sport najdelotvorniji lek za probleme sa kojima se susreću mnoge zemlje, kao što su alkohol, cigarete i netolerancija."Sport skreće pažnju na potrebu da se iskorene negativne pojave i podižu svest deci da rade na sebi", kazao je Udovičić.

Željko Marić, predsednik Organizacionog odbora SIM-a, izrazio je zahvalnost premijeru što su on i vlada omogućili da se Igre organizuju u Srbiji.On je rekao da je pravi cilj igara da ostanu igra, a ne takmičenje, kao i da budu besplatne i otvorene za svu decu.

On je uveren da će Srbija zasigurno brzo postati zemlja sa najvećim brojem učesnika. Predsednik Udruženja SIM Srbija Gordan Todorović je kazao da se Srbija uvek dičila svojim sportistima i omladinom."Da su mladi ti koji bi vodili države zemlje bi išle ka mirnijom i boljom budućnošću. Ko zna gde bi bila sbrija danas da se mladima dalo da vode državu, ne bi bilo ratova i sukoba. Sportske igre mladih je jednistvena prilika da se mladi druže kroz igru i veštinu", objasnio je on.

Istovremeno je ocenio da su naši sportisti nebrojno puta dokazali da su veći ambasadori naše zemlje od političara i diplomata.

Predsednik Saveza za školski sport Srbije Željko Tanasković, koji je prethodno sa Todorovićem potpisao tehnički ugovor, upoznao je prisutne sa aktivnostima ove ustanove koja se ne bavi pravljenjem budućih šampiona i osvajača medalja, već uspostavljanjem svesti kod dece da se svakodnevno bave sportom.

Prezentaciji projekta u beogradskom hotelu "Falkenštajner" prisustvovali su, takođe, predsednica Skupštine Maja Gojković, ministar policije Nebojša Stefanović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ambasador Hrvatske Goran Markotić, i poznati sportisti i sportski funkcioneri Veselin Jevrosimović, Emir Bekrić. Ambasadori SIM-a su Milorad Čavić i Maja Ognjenović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track