AFERA DIJAZEPAM: Policija istražuje da li je novac od droge završio kod direktora SPS!

Gde je nestalo 160 kilograma narkotika iz „Galenike“

AFERA DIJAZEPAM: Policija istražuje da li je novac od droge završio kod direktora SPS!

Društvo -
Pod lupom Proverava se da li su pare od ilegalne prodaje sedativa uplaćene bivšim rukovodiocima ili su završile na računima političkih stranaka

BEOGRAD - Policija istražuje kome je uplaćen novac od ilegalne prodaje sedam kilograma opojne droge dijazepam iz „Galenike“, ali i gde je završilo još 160 kilograma ove supstance koja nedostaje, saznaje Kurir.Zbog neprijavljivanja manjka ove supstance u državnoj fabrici lekova, prekjuče je privedena Dragana Kosić, načelnica Odeljenja za opojne droge i prekursore u Ministarstvu zdravlja.Sumnjivo poslovanjeKako saznajemo, istraga će ići u pravcu gde je završio novac, ali i gde je prodata roba. - Ispitaće se gde je završio novac od prodaje. Da li je uplaćen na račune bivših rukovodilaca „Galenike“ koji su uhapšeni zbog malverzacija u poslovanju ove fabrike lekova ili je završio na računima određenih stranaka ili privatnih lica u inostranstvu. Istražiće se i da li je bila u vezi s privedenim funkcionerima „Galenike“, bivšim direktorom i predsednikom UO Nenadom Ognjenovićem i Dejanom Backovićem - kaže sagovornik Kurira upoznat sa detaljima istrage.Kosićeva nije prijavila ni manjak od 160 kilograma dijazepama koji su 2010. utvrdili inspektori i tako je „Galenici“ omogućila da izbegne sankcije predviđene Zakonom o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama.Ona, kako saznajemo, nije bila kadar nijedne političke stranke, a više od deset godina radila je u odeljenju Ministarstva zdravlja.Ona je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, uhapšena zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Istraga u toku... Ognjenović i Backović
Istraga u toku... Ognjenović i Backović

Prekršen zakonKosićeva je, kako se navodi, inspektorima za opojne droge i prekursore naredila da, suprotno odredbama zakona, ne sačine zapisnik o privremenom izvozu sedam kilograma dijazepama bez dozvole ministarstva. Inspektorima je, kako je saopšteno, naredila i da ne podnose prijavu za ovaj privredni prestup.„Galenika“ se do zaključenja broja nije oglašavala.

Izvezen bez dozvole ministarstva... „Dijazepam“
Izvezen bez dozvole ministarstva... „Dijazepam“

Propusti projekat za borbu protiv drogeSLUŽBENICA SPISKALA 2,5 MILIONA EVRA!Dragana Kosić, kako nezvanično saznajemo u MUP, godinama je pravila brojne probleme na funkcijama koje je obavljala. Ona je bila prvi nacionalni korespondent za saradnju sa Evropskim monitoring centrom za drogu i zavisnosti od droge od 2008. do 2012.- Srbiju je u tom periodu centar više puta upozorio da je saradnja loša, da ona izostaje sa sastanaka, zbog čega je ugrožena izrada nacionalnog izveštaja o stanju u vezi s drogama, a što je važno za evrointegracije. Takođe, dok je bila na čelu Vladine Komisije za kontrolu postupka uništenja psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, nije bilo nijednog uništavanja ovih materija. Zbog toga je bilo ozbiljnih problema u sprovođenju aktivnosti po Poglavlju 24 pregovora sa EU - navodi sagovornik Kurira upoznat sa celim slučajem.On ističe da je zbog njenih propusta u Projektu za borbu protiv droge bilo problema sa tvining partnerima, a proverava se na šta je potrošila 2,5 miliona evra u tom projektu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track