AFERA U GALENICI: Ukradeni dijazepam stavljali u narkotike?

Nastavlja se potraga za nestalom drogom

AFERA U GALENICI: Ukradeni dijazepam stavljali u narkotike?

Društvo -
Sumnja se da je 167 kilograma ilegalno prodatog i odnetog sedativa iz fabrike Galenika završilo na crnom tržištu

BEOGRAD - Božidar Spasić, bivši funkcioner DB, kaže da je „dijazepam“ omiljeni lek dilera i narkomana, koji ga često mešaju s drogom.Sedam kilograma „dijazepama“, kao i još 160 kilograma ove supstance koja je nestala iz „Galenike“ najverovatnije je zloupotrebljeno, to jest iskorišćeno za proizvodnju drugih vrsta droge, ali i za prodaju na crnom tržištu, saznaje Kurir. Naime, nakon hapšenja Dragane Kosić, načelnice Odeljenja za opojne droge i prekursore, ispostavilo se da je ta supstanca odnošena iz fabrike, a policijska istraga otkriće gde je na kraju taj lek završio.Kilogram 6.000 evra- Kilogram „dijazepama“ na tržištu košta 5.000-6.000 evra. On se nalazi na listi opojnih droga i spada u izuzetno jako sredstvo za smirenje koje izaziva i halucinacije, pa se uzima samo pod kontrolom lekara - kaže sagovornik iz istrage.- Slučajevi iz prakse pokazuju da su ga mešali s marihuanom, skankom, sintetičkim drogama, ali i sa kokainom. Skank i taj lek najčešće mešaju u obliku žvaka, bombona ili tableta - priča Spasić.

Istraga u toku... Nenad Ognjenović i Dejan Backović
Istraga u toku... Nenad Ognjenović i Dejan Backović

Dileri krste kokain njimeAleksandar Ramah, psihijatar, kaže da je ovaj lek sam po sebi psihoaktivna supstanca i da se dešava da dileri, kako oni kažu, „krste“ kokain i heroin njime.- Mešaju ga u razmeri 1:1 sa heroinom ili kokainom kako bi lažno povećali količinu droge i time stekli veću dobit uz manje uložene droge - kaže Ramah.Podsetimo, policija istražuje gde su nestale zalihe „dijazepama“ iz „Galenike“ u okviru istrage o aferi „Galenika“. Hapšenja zbog zloupotreba u toj fabrici počela su maja 2013, kad je uhapšen Nenad Ognjenović, direktor te kompanije, sa još sedam saučesnika, da bi tačno godinu dana kasnije bio uhapšen Dejan Backović, bivši predsednik UO i visoki funkcioner SPS.(NA. S.)

Psihijatar Aleksandar RamahDIJAZEPAM „SPUŠTA“ KOKAINSKE ZAVISNIKEMešanjem „dijazepama“ s raznim vrstama droge dejstvo novodobijene droge je jače ili slabije.- „Dijazepam“ pojačava dejstvo heroina, koji je depresor nervnog sistema, ali pomešan s kokainom i sintetičkim drogama ublažava njihovo dejstvo. Marihuana i skank retko se kombinuju s „dijazepamom“, a ukoliko se lek za smirenje koristi sa alkoholom, on pojačava njegovo dejstvo - kaže Aleksandar Ramah i dodaje da „dijazepam“ često koriste osobe koje uzimaju kokain, koji pojačava rad mozga, da bi se „spustili“, to jest smirili.Šta izaziva „dijazepam“- pospanost- nemoć- vrtoglavicu- letargiju- probleme s vidom- amneziju- halucinacije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja