Ministar Lončar: Pacijenti, prijavite korumpirane lekare
Foto: Dado Đilas

Operacije se ne smeju otkazivati

Ministar Lončar: Pacijenti, prijavite korumpirane lekare

Društvo -
To je ucena i to nećemo tolerisati. Prema korupciji mora da postoji nulta tolerancija, rekao je Lončar

BEOGRAD - Srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar pozvao je sve pacijente da prijave lekare koji im pomeraju ili otkazuju operacije ili druge usluge, da bi pacijent to platio.

"To je ucena i to nećemo tolerisati. Prema korupciji mora da postoji nulta tolerancija", rekao je Lončar.

Povodom objavljene liste čekanja za operacije, i Lončareve izjave da su, između ostalog, krivi i lekari koji ne rade dovoljno, ministar je pojasnio da on ""ne kaže da lekari ne rade dovoljno"", ali da su činjenice da da statistika pokazuje da je prosečan broj operacija kuka i kolena 17 po jednom lekaru godišnje.

Lončar je rekao i da je u nekim situacijama postojala i medicinska oprema i neophodan materijal, a da nije imao ko da radi.

Tim povodom ministar zdravlja je podsetio da je plan da se radi u dve smene tamo gde postoji neophodna oprema, materijal i kadrovi, i da će ortopedi sa beogradskih instituta operisati u klinikama u unutrašnjosti.

"U Kliničkom centru Srbije već postoji rad subotom i nedeljom i u dve smene", rekao je.

Upitan da li će koristiti pravo da kao ministar smeni svakoga ko ne poštuje red na listama čekanja, Lončar je odgovorio pozitivno.

Lončar je izrazio nadu da će broj pacijenata na listama čekanja biti manji do kraja godine.

"Po sadašnjem zakonu ne možemo da otpustimo lekara koji ništa ne radi, ne ulazi u salu, a ima i takvih", izjavio je ministar.

On je rekao da nije za to da se ukine dopunski rad lekara, ali je istakao da to treba zakonski regulisati, jer je evidentno da se u nekim slučajevima, na primer u državnim očnim klinikama dugo čeka na operaciju, a ako se plati na privatnoj klinici, operacija se organizuje odmah.

Lončar je ocenio da nije korektno da neki lekari rade na četiri mesta dok na birou čeka 2.455 nezaposlenih lekara. Takođe smatra da privatni lekari treba da izađu iz sive zone i da uz izveštaj specijaliste pacijent dobije svaki put fiskalni račuin.

S obzirom na to da je, prema izveštaju eksperata, zdravstveni sistem Srbije najgori u Evropi, ministar je rekao da o tom izveštaju ne može da se ogluši, ali da ne misli da je naš sistem gori od zemalja u okruženju.

Komentarišući izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u kome se kaže da je reagovanje nadležnih tokom poplava bilo izvanredno, Lončar je rekao da mu je na novoj poziciji ministra, zbrinjavanje ljudi sa poplavljenih područja do sada bio najteži zadatak.

Lončar je izrazio zadovoljstvo zbog toga što u takvim okolnostima nije došlo do epidemija i zaraze, jer je sprovedeno sve što je bilo neophodno i zato je i stigla pohvala SZO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track