HAPŠENJE PREDSEDNIKA PKB: Janković oštetio Komoru za 22 miliona!
Foto: Fonet

Falsifikovao dokumenta

HAPŠENJE PREDSEDNIKA PKB: Janković oštetio Komoru za 22 miliona!

Društvo -
Milan Janković se sumnjiči da je nezakonito dobio stan od 102 kvadrata i da je zloupotrebio službeni položaj; Uhapšena i generalna sekretarka Komore Ivana Zeljković

BEOGRAD - Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda, uhapšen je zbog sumnji da je nezakonito stekao stan od 102 kvadratna metra i oštetio Komoru za 22 miliona dinara. Određen mu je pritvor do 48 sati. Privedena je i Ivana Zeljković, generalna sekretarka PKB, za koju se sumnja da mu je nezakonito omogućila da zaključi ugovor o zakupu spornog stana. Njih dvoje su osumnjičeni za krivično delo zloupotrebe službenog položaja odgovornog lica.Radnici upozoravali„Janković je prijavio da nema rešeno stambeno pitanje, pa mu je dodeljen stan od 102 kvadratna metra koji je kupila Privredna komora Beograda 11. marta 2009, po ceni od 26 miliona dinara. Istog dana kad je stan kupljen, Janković je podneo zahtev za otkup, prilažući dokumentaciju i izjave članova porodice u kojima se navodi da nemaju rešeno stambeno pitanje. Rešavajući ovaj zahtev, Zeljkovićeva je istog dana, suprotno Statutu Privredne komore Beograda i bez odluke Upravnog odbora, primenjujući nevažeće odredbe Zakona o stanovanju, s Jankovićem zaključila Ugovor o otkupu stana iako je znala da ima stan“, navodi se u saopštenju policije.Policija dodaje da je tako stan koji je plaćen 25,9 miliona dinara Janković otkupio za četiri miliona, čime je pribavljena imovinska korist od oko 22 miliona dinara.Prema saznanjima Kurira, na ovu, ali i druge nezakonite radnje već godinama upozoravaju radnici PKB.- Grupa radnika je policiji još 2010. ukazala na ovu, ali i druge mutne radnje Jankovića. Tu su i lažna službena putovanja, novac Komore za školovanje njegovih prijateljica, kupovanje titula i počasnih zvanja, i još mnogo čega. Policija nije reagovala, a mi smo pretpostavili da su ga štitile stranačke kolege iz SPS - kaže jedan od nekadašnjih saradnika Milana Jankovića.Inače, ovo nije prvi Jankovićev falsifikat. Naime, već je osuđen na osam meseci zatvora i tri godine uslovno zbog falsifikovanja diplome Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, gde je utvrđeno da uopšte nije studirao niti stekao diplomu. Iako nije diplomirao, on je na volšeban način doktorirao 18. januara 2010. na univerzitetu Megatrend.Pravnici nisu želeli da komentarišu na koju bi kaznu mogao biti osuđen Janković, ali tvrde da se mora preispitati ko je nekoga ko je sklon krivičnim delima predložio na ovako odgovornu funkciju.Norme- Srbiju bi trebalo sistemski urediti, a ovaj primer pokazuje da je neko, iako je osuđen za falsifikat, i dalje bio na funkciji. Mi više ne znamo ni šta je moralna ni pravna norma. Postoji samo partijska - kaže za Kurir advokat Jovan Milanović.

Debeo inostrani dosijeKRAO PO ITALIJI, PA ROBIJAOJanković ima i inostrane presude, i to suda u Riminiju (1974) zbog krivičnog dela saučesništvo u krađi, po kojoj je osuđen na kaznu zatvora od jednog meseca, uslovno na pet godina, i novčanu kaznu od 30.000 lira. Dve godine kasnije u Milanu je osuđen zbog razbojništva na zatvorsku kaznu od dve godine, uslovno na pet godina, i novčanu od 150.000 lira. I 1980. godine Janković je imao problem sa italijanskim vlastima, samo ovog puta u Firenci, a krivično delo bilo je saučesništvo u krađi, zbog čega je osuđen na zatvor od osam meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track