POMAMA: Mađari nama pasoše, mi njima teritoriju?!
Foto: Zorana Jevtić

Hiljade Srba uzele državljanstvo komšija

POMAMA: Mađari nama pasoše, mi njima teritoriju?!

Društvo -
Razlog jednostavne procedure za dobijanje papira je to što severni sused ima teritorijalne pretenzije ka Srbiji, kažu stručnjaci

BEOGRAD - Oko 80.000 građana Srbije do sada je uzelo mađarski pasoš, a prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, apliciralo je 104.000 Srba, otprilike jedan ceo grad poput Leskovca. Da bi državljanin Srbije dobio mađarsko državljanstvo, potrebno mu je da zna samo nekoliko reči na mađarskom i nešto manje od 300 evra. Mnogi smatraju da je razlog za ovako jednostavnu proceduru za dobijanje njihovog državljanstva to što Mađarska ima teritorijalne pretenzije ka Srbiji.Momo Čolaković, potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije, kaže da je to što se mađarsko državljanstvo može dobiti za veoma male pare veoma čudno.- Sigurno da postoji neki razlog za to što Mađarska gotovo za džabe daje svoje državljanstvo, odnosno pasoše građanima Srbije. Ako je razlog uzimanja državljanstva to što je Mađarska u EU, to je onda prihvatljivo, ali mislim da iza svega postoje neki viši interesi, zbog čega bi konačno naše ministarstvo spoljnih poslova trebalo da se oglasi - kaže Čolaković.Analitičar Predrag Simić kaže da je Srbija često kritikovana zbog toga što je imala pozitivan stav o tome što Srbi hrle za mađarskim državljanstvom.- Mnoge organizacije, poput Pokreta 64 županije, zagovaraju to da se Mađarska teritorijalno proširi - kaže Simić.Istoričar Bojan Dimitrijević kaže da Mađarska na ovaj način širi svoju populaciju.- Šire populaciju koja je orijentisana ka Budimpešti. Bilo bi lepo kad bi naša zemlja bila u takvoj poziciji i kad bi se u Srbiju dolazilo po pasoše.Marjan P., koji je pre nekoliko nedelja polagao mađarski jezik, koji je i uslov za dobijanje državljanstva, kaže za Kurir da ga je cela procedura koštala manje oko 250 evra i da su ga pitali samo nekoliko osnovnih fraza na mađarskom.

Iz godine u godinuRASTE BROJ ZAHTEVAPrema poslednjim podacima iz Ministarstva spoljnih poslova, do sada je oko 104.000 državljana Srbije podnelo zahtev za mađarsko državljanstvo.- Oko 90 odsto ovih zahteva rešeno je pozitivno, odnosno ta lica su već položila zakletvu za prijem u državljanstvo Mađarske - kažu u MSP.Inače, uslov za sticanje mađarskog državljanstva je da su vam preci rođeni na teritoriji nekadašnje Austrougarske do 1921. godine, odnosno na teritoriji Bačke u periodu mađarske okupacije od 1941. do 1945. godine.

Procedura- Izvadite izvod iz matične knjige rođenih- Popunite zahtev i naglasite šta je motiv za podnošenje tog zahteva- Provera znanja mađarskog jezika se obavlja u ambasadi - Izvadite izvode iz matične knjige umrlih svojih predaka (ako je pradeda, mora da se izvadi i izvod oca i dede)- Napišite svoju biografiju

USLOVI• Prema zakonu Republike Mađarske, svi zainteresovani koji mogu da dokažu mađarsko poreklo mogu aplicirati za dobijanje dvojnog državljanstva.• Dokazi se prilažu rodoslovnom vertikalom, što znači da su potrebne krštenice/umrlice svih koji su uključeni u dokazivanje porekla.• Nije potrebno da su preci bili mađarske nacionalnosti, već samo da su rođeni na teritoriji mađarskog dela Austrougarskog carstva do 1921. godine ili u Mađarskoj između 1941. i 1945.• Neophodno je obaviti intervju na mađarskom jeziku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track