Najnovije vesti

DOBAR NAM JE IQ: Srbi pametniji od Hrvata i Albanaca!
Foto: Shutterstock

Izmeren prosečan IQ Evropljana

DOBAR NAM JE IQ: Srbi pametniji od Hrvata i Albanaca!

Društvo
Iako ne možemo da primirišemo razvijenoj Evropi po koeficijentu inteligencije, u bivšoj Jugi smo na vrhu lestvice

BEOGRAD - Od svih zemalja bivše Jugoslavije Srbi, posle Slovenaca, imaju najveći prosečan koeficijent inteligencije, dok Hrvati, Makedonci i Bosanci ne mogu da se pohvale svojim prosekom, pokazalo je istraživanje češkog matematičara i analitičara Jakuba Marijana.

Naime, on je sastavio kartu Evrope koja pokazuje prosečne koeficijente inteligencije u evropskim zemljama, a na samom vrhu liste nalaze se Finci, čiji je prosečan IQ čak 103. Među zemljama sa najpametnijim stanovništvom izdvojile su se i Velika Britanija, gde je prosečan koeficijent 102, dok se Švajcarci, Austrijanci i Šveđani takođe mogu ponositi odličnim plasmanom na „pametnoj listi“.

Zaostajemo za Evropom

Kada je reč o Srbima, iako sa prosečnim IQ 91 prilično zaostajemo za razvijenom Evropom, možemo da se pohvalimo time što braća Hrvati sa IQ 90 i Bosanci sa prosečnim koeficijentom 84 zaostaju za nama. Ubedljivo, na dnu liste nalaze se Albanci čiji je prosečan koeficijent tek 83, što spada u graničan stepen inteligencije.

Odlaze nam genijalci

Sociolog Ratko Božović kaže za Kurir da je lepo to što spadamo u inteligentnije, ali da se, nažalost, ne ponašamo uvek u skladu sa time.
- To istraživanje treba prihvatiti sa izvesnom skepsom jer je pitanje koliki je broj ispitanika i na koji način je rađeno istraživanje. Zvuči dobro što spadamo u inteligentnije nacije, ali, nažalost, ne ponašamo se baš tako. S druge strane, mnogi naši mladi genijalci su napustili zemlju, a da su se i oni računali, bili bismo među najinteligentnijima u Evropi - kaže Božović. Interesantno je da podaci za Crnu Goru nisu bili dostupni na ovoj karti.

Zemljaprosečan IQ

- Finska    103
- Velika Britanija    102
- Švedska    101
- Austrija    101
- Italija    101
- Švajcarska101
- Belgija    100
- Mađarska    100
- Poljska    99
- Češka    99
- Slovenija99
- Rusija99
- Španija    98
- Island98
- Bugarska96
- Portugal 95
- Rumunija93
- Ukrajina92
- Srbija91
- Hrvatska90
- Turska88
- Makedonija88
- BiH84
- Albanija83

Stepeni inteligencije

140 i više     Genijalnost
120-140    Vrlo visok
111-120     Visok
90-110    Prosečan
70-89    Granični stepen

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...