Srpski bogataši se preselili u sivu zonu

Porez na dohodak prijavilo samo 17.800 građana

Srpski bogataši se preselili u sivu zonu

Društvo -
Ekonomisti tvrde da je većina pronašla način da sakrije zaradu. U 2013. godini oko 1.200 građana manje nego lane prijavilo je da zarađuje više od 2,18 miliona dinara za 12 meseci

BEOGRAD - Broj bogataša u Srbiji u 2013. smanjen je za 1.200 u odnosu na 2012.Prema podacima Poreske uprave, porez na dohodak ove godine prijavilo je 17.800 građana, što znači da su mesečno zarađivali više od tri prosečne plate, dok je godinu dana ranije taj namet moralo da plati njih 19.002.Neznatno povećanjeDirektor Poreske uprave Aleksandar Miljković objašnjava da, kada je reč o porezu na dohodak, ove godine prijave su bili dužni da podnesu svi koji su u 2013. zaradili više od 2,18 miliona dinara. On smatra da to nije konačan broj, ali i ne očekuje neko uvećanje.- To je broj prijava koje su do sada unete u naš sistem, a najveći broj filijala je uneo sve pristigle prijave. Moguće je da neke filijale nisu završile unos i da se broj prijava još malo uveća, ali ne očekujem da će to biti posebno veći broj jer je prošlo već mesec i po od isticanja roka za podnošenje prijave - kaže Miljković i dodaje da se broj građana koji prijavljuju porez na dohodak godinama kretao između 15.000 i 20.000, a kao jedan od razloga za manji broj takvih obveznika u odnosu na prošlu godinu navodi mogućnost da su se pojedini obveznici preselili u sivu zonu.Pogrešna slikaEkonomista Danijel Cvjetićanin smatra da je ova slika prilično nerealna i da taj skup ljudi nije skup najbogatijih.- S obzirom na to da smo u krizi, a tada po pravilu broj bogataša raste, ovi podaci govore da je mnogo njih našlo način da sakrije primanja. Postoji veliko izbegavanje poreza. Taj porez plaćaju oni koji primaju novac preko računa, dok veliki broj preduzetnika, koji inače najviše i zarađuju, ne plaća porez, a time treba da se pozabavi Ministarstvo finansija - ističe Cvjetićanin i dodaje da, kad bismo gledali nekretnine, automobile, putovanja i provode po splavovima, tek onda bismo videli ko su bogataši.

Unakrsna proveraKAŽNJAVANJE SA TRI ODSTO VREDNOSTI IMOVINE Protiv mnogih koji nisu podneli prijave već su pokrenuti prekršajni postupci.Građani uhvaćeni u pokušaju da izbegnu prijavljivanje imovine čija vrednost prelazi 35 miliona dinara moraće da podnesu prijavu i biće kažnjeni sa tri odsto vrednosti ukupne imovine, kao i sa 20 odsto na imovinu za koju ne mogu da dokažu poreklo. Ovoliku imovinu prijavilo je njih 3.769.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track