NOVA PREVARA: Policija i Hitna prodaju podatke pacijenata?
Foto: Dado Đilas

SKANDAL: Službena lica krše zakon i ljudska prava

NOVA PREVARA: Policija i Hitna prodaju podatke pacijenata?

Društvo -
Posredničke agencije samo nekoliko sati nakon saobraćajne nesreće nude povređenima usluge naplate osiguranja; Niko neće da prizna odakle im podaci građana, koje imaju samo policajci i lekari

BEOGRAD - Kad neko doživi saobraćajnu nezgodu, i pre nego što se osvesti i shvati šta mu se dogodilo, nađe se na meti agencija koje nude naplatu nematerijalne štete od osiguravajućih društava, od čega uzimaju procenat. Međutim, nikome nije jasno odakle posredničkim agencijama lični podaci pacijenta - od broja telefona, preko adrese pa sve do jedinstvenog matičnog broja. Ono što se zna je da nakon nesreće te podatke imaju samo policija i Hitna pomoć, odnosno Urgentni centar.Nude i avansnoMilovan P., koji je pre mesec dana doživeo lakšu saobraćajnu nezgodu, sumnja da lekari iz Hitne i policajci imaju dogovor da svim agencijama za naplatu štete jave lične podatke osobe povređene u saobraćajnoj nesreći i da od njih dobijaju određeni procenat zarade.- Samo dva sata nakon što sam doživeo saobraćajnu nezgodu pozvali su me iz agencije „Janjić ofis‘‘ i rekli mi kako imam pravo na naknadu štete i da će oni sve da urade umesto mene kako bih dobio pare od osiguranja. U roku od sat vremena pozvali su me iz još četiri agencije, nakon čega su počeli da mi dolaze i na kućnu adresu. Takođe, slali su mi pisma adresirana na moje ime i prezime - kaže Milovan i dodaje da sve agencije imaju isti cilj - da pomognu i omoguće isplatu naknade materijalne štete u maksimalnom iznosu u skladu sa zakonom.Naš sagovornik kaže da su najuporniji bili iz agencije „Janjić ofis“, „Beo legal“ i „Odštetni kodeks“.- Svi oni kažu kako će svu potrebnu papirologiju izvaditi umesto mene i da će mi sve stići na kućnu adresu. Nudili su mi čak i avans ako želim da odem na more, rekavši da ćemo to prebiti posle, kad dobijem pare - kaže on.Pozivaju se na ŠabićaIz ovih agencija niko nije želeo da kaže na koji način dolaze do podataka građana koji dožive nezgodu. Svi su imali isti odgovor - sve smo rekli povereniku za informacije Rodoljubu Šabiću.- Nemam ja šta vama da pričam, recite vi meni odakle vam informacija da je neka pevačica skinula gaće - kaže Zoran Janjić iz agencije „Janjić ofis“.Ni iz agencije „Odštetni kodeks“ nisu bili raspoloženi za razgovor.- Mi nismo zainteresovani za priču s vama, a i u nekoj smo gužvi - kaže izvesna Sneža iz ove agencije.Na kraju smo pozvali i „Beo legal“, a oni su rekli da jedini rade po zakonu.- Do podataka povređenog dolazimo iz svih mogućih izvora. Mi smo na listi Narodne banke Srbije, a mnoge druge agencije nisu - kažu u ovoj agenciji.Pokušali smo da dobijemo odgovore iz Hitne pomoći i MUP, ali do zaključenja broja nisu odgovorili na naša pitanja.

Rodoljub ŠabićPOKRENUT POSTUPAK PROTIVAGENCIJA ZA POSREDOVANJERodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, kaže da je pokrenuo postupak nadzora nad ovim agencijama.- Već u ovom trenutku postoji veoma visok stepen verovatnoće da se radi o nedozvoljenoj obradi podataka o ličnosti i o kažnjivom prekršaju iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. U zavisnosti od činjenica koje tek treba proveriti u postupku, mogla bi postojati i sumnja da je počinjeno krivično delo (čl. 146 KZ). Naravno, sve činjenice treba u postupku pouzdano utvrditi - kaže Šabić i dodaje da postupak još traje, a kad se bude znao ishod, javnost će biti obaveštena.

Advokat BiljićAGRESIVNO POSLOVANJEAdvokat Vojin Biljić kaže da je upoznat s onim što rade pojedine agencije i da smatra da je to problematično.- Prvo treba proveriti odakle njima lični podaci i s kojim pravom oni te podatke obrađuju. Takođe, oni ne bi smeli da nude svoje usluge, jer se to smatra nasrtljivim i agresivnim poslovanjem, koje je zakonom zabranjeno - kaže Biljić.

Advokat Vojin BiljićAGRESIVNO POSLOVANJEAdvokat Vojin Biljić kaže da je upoznat s onim što rade pojedine agencije i da smatra da je to problematično.- Prvo treba proveriti odakle njima lični podaci i s kojim pravom oni te podatke obrađuju. Takođe, oni ne bi smeli da nude svoje usluge, jer se to smatra nasrtljivim i agresivnim poslovanjem, koje je zakonom zabranjeno - kaže Biljić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track