UNION: Senat 10. jula o Šapićevoj disertaciji
Foto: Marina Lopičić

Slučaj plagijat

UNION: Senat 10. jula o Šapićevoj disertaciji

Društvo -
Univerzitet Union nema interesa da štiti plagijatore. Naprotiv. U interesu i unverziteta i nauke uopšte je da plagijata ne bude, a da se plagijatori sankcionišu na primeren način, poručuju iz ove ustanove

BEOGRAD - Senat Univeziteta Union razmatraće na sednici zakazanoj za 10. juli navode internet sajta Peščanik da je doktorska disertacija funkcionera Demokratske stranke Aleksandra Šapića plagijat.

Kako se navodi na sajtu Univerziteta, Senatu će biti predloženo da formira komisiju koja će ispitati osnovanost navoda.

"Univerzitet Union nema interesa da štiti plagijatore. Naprotiv. U interesu i unverziteta i nauke uopšte je da plagijata ne bude, a da se plagijatori sankcionišu na primeren način", poručuju iz ove ustanove.

U sopštenju se navodi da je Univerzitet to već radio u drugim slučajevima, bez ikakvog medijskog ili drugog pritiska, i bez obzira o kom licu je reč.

"U ovom slučaju, smatramo da javnost mora biti informisana o toku i rezultatima postupka koji će ovaj univerzitet voditi povodom sumnje na plagijat disertacije dr Aleksandra Šapića", ističu na Univerzitetu i dodaju da će sve informacije o toku postupka, dok se on ne okonča biti postavljane na sajtu Univerziteta.

Univerzitet ističe da se ni do sada nije ustručavao da vodi postupke povodom prijava koje ukazuju da su određena dela plagijati, odnosno da sadrže plagijate.

"Upravo je u toku jedan od takvih postupaka koji je istražen, o kome je komisija podnela izveštaj i dobijeno izjašnjenje autora i drugih lica koja imaju pravni interes povodom mogućeg plagijata", kaže se u saopštenju.

Izveštaj komisije u tom slučaju je potvrdio sumnje da je reč o plagijatu, ali nije reč o doktorskoj disertaciji, već o udžbeniku.

Takođe, kako se navodi, na jednoj od sledećih sednica senata, Univerzitet Union će izreći sankcije autorima udžbenika za koji je utvrđeno da je plagijat, odnosno da sadrži plagijate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track