Dostignut istorijski nivo iskorenjavanja besnila u Srbiji
Foto: Marina Lopičić

Ministarstvo poljoprivrede

Dostignut istorijski nivo iskorenjavanja besnila u Srbiji

Društvo -
Kod domaćih životinja besnilo je praktično suzbijeno, ali je za iskorenjivanje ove bolesti potrebno još nekoliko godina sprovođenja oralne vakcinacije na širem području Balkana

BEOGRAD - Besnilo se progresivno iskorenjuje u Srbiji i u 2013. je dostiglo najnižu istorijsku učestalost od pet slučajeva kod divljih životinja i samo jednog slučaja u prvih šest meseci 2014. godine, objavilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Kod domaćih životinja besnilo je praktično suzbijeno, ali je za iskorenjivanje ove bolesti potrebno još nekoliko godina sprovođenja oralne vakcinacije na širem području Balkana. Takvi rezultati postignuti su zahvaljujući efikasnom sprovođenju programa iskorenjivanja besnila, koji se bazira na kontinuiranoj vakcinaciji pasa i mačaka, kao i oralnoj vakcinaciji divljih mesojeda.

Osma kampanja oralne vakcinacije lisica i drugih divljih mesojeda protiv besnila realizovana je u skladu sa strateškim višegodišnjim akcionim planom, koji predviđa distribuciju vakcina dva puta godišnje - u proleće i u jesen, po modelu koji se u državama članicama Evropske Unije pokazao kao efikasan u iskorenjivanju ove bolesti.

Finansijsku podršku za realizaciju ovog projekta pružila je delegacija EU u Republici Srbiji u okviru instrumenta IPA podrške.

U periodu od 18. maja 2014. do 18. juna iz vazduha je distribuirano 1.619.000 mamaka sa vakcinom protiv besnila na teritoriji cele zemlje, izuzimajući naseljena mesta, velike saobraćajnice i vodene površine, i uz posebnu opreznost u poplavljenom području.

Cilj Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine je da se bolest iskoreni kako u Srbiji, tako i u celom regionu zapadnog Balkana, i da se time stekne i održi status zemlje slobodne od besnila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track