Platinasti vuk 2014: Vojska Srbije izvela prepad na konvoj!
Foto: Tanjug

Multinacionalne mirovne operacije

Platinasti vuk 2014: Vojska Srbije izvela prepad na konvoj!

Društvo -
Održana vežba vojnika Srbije, Azerbejdžana, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Rumunije i Nacionalne garde Ohaja
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Pet vojski iz zemalja regiona i dalekog Azerbejdžana u bazu „Jug“ Vojske Srbije dovela je vežba „Platinasti vuk 2014“, koju je sa srpskim oružanim snagama osmislila Nacionalna garda iz Ohaja.A sve je bilo podređeno pripremama vojnika Bugarske, Hrvatske, Rumunije, Makedonije i naše zemlje za učestvovanje u multinacionalnim mirovnim misijama. Obučeni za sve zadatkeAmerički vojnici su gostima, koje su predvodili Bratislav Gašić, ministar odbrane Srbije, i Majkl Kirbi, ambasador SAD, objašnjavali ono što su jedinice izvršavale na terenu: kontrolisanje vozila na privremenom i stalnom punktu, organizaciju i odbranu konvoja od zasede, smirivanje demonstracija, organizaciju motorizovane patrole i odbranu od zasede i rad izviđačke patrole. To je bila tema druga nedelje vežbe, koja je počela 30. juna, a tokom prve su rađene obuke na temu „Neubojito oružje“.

Zadovoljni... General Diković, ministar Gašić i ambasador Kirbi
Zadovoljni... General Diković, ministar Gašić i ambasador Kirbi

Amerikanci zadovoljniNačelnika generalštaba Vojske Srbije generala Ljubišu Dikovića zanimalo je kakva je bila razmena znanja, a ambasadora Kirbija šta su američki vojnici naučili. Poručnik Kristofer Hauard je odgovorio generalu da su sa Srbima razmenili iskustva o kontrolnim punktovima, a ambasadoru se pohvalio da su saznali dosta toga novog.- Šteta što nije bilo više vremena - poručio je Hauard.Američki kapetan Tomas Perna kaže da je vežba bila prilika za sve zemlje da rade zajedno i pokažu svoja iskustva.- Ako u budućnosti moraju da sarađuju, razumeće kako svaka nacija radi, a to će im olakšati ispunjenje misija - naveo je Perna.(V. S.)

Sve po pravilima službe... Vojnici su pokazali veliku veštinu
Sve po pravilima službe... Vojnici su pokazali veliku veštinu

Planovi za budućnostMOŽDA DOĐU I ALBANCINovinarsku ekipu iz Preševa je zanimalo zašto na vežbi nema Albanije. Ministar Gašić je odgovorio da je plan vežbe napravljen s Nacionalnom gardom Ohaja, kao i da je sve moguće u narednim godinama, jer bi baza „Jug“ trebalo da postane međunarodni centar za obuku za mirovne misije. Ambasador SAD je rekao da je ovo samo početna faza i poručio: „Gledajte ko je ovde, a ne koga nema“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track