Najnovije vesti

DR LONČAR: Zbog ebole pojačana kontrola na beogradskom aerodromu!
Foto: Printskrin Yt

Pripreme za sprečavanje izbijanja smrtonosne bolesti

DR LONČAR: Zbog ebole pojačana kontrola na beogradskom aerodromu!

Društvo
Beogradski aerodrom je "najugroženije područje zbog tranzita iz mesta zahvaćenih epidemijom, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i rekao da će mere pojačanog nadzora obuhvatiti i niški aerodrom, na kome se obavljaju čarter letovi

BEOGRAD - Zbog izbijanja epidemije ebole u svetu, najveće u poslednjih 40 godina, na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" će od danas biti pojačano prisustvo granične sanitarne inspekcije, a preduzeće se i sve druge potrebne mere da se predupredi pojava ove bolesti, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Beogradski aerodrom je "najugroženije područje zbog tranzita iz mesta zahvaćenih epidemijom", rekao je on novinarima nakon obilaska granične sanitarne inspekcije.

Najavljujući da će se smene inspektora duplirati i da se kreće i "sa agresivnom kampanjom podele flajera", Lončar je dodao da će mere pojačanog nadzora obuhvatiti i niški aerodrom, na kome se obavljaju čarter letovi.

"Nećemo se opustiti ni u drumskom i drugom saobraćaju", rekao je on i ocenio da će nadležni uspeti da preduzmu sve što je potrebno da se spreči širenje ebole na naše područje.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nam šalje detaljna uputstva i preporuke o ponašanju, shodno razvoju situacije, istakao je ministar i podsetio da je od januara u svetu registrovano više od 730 preminulih i 1.323 zaraženih ebolom.

Navodeći da su simptomi ebole "povišena temperatura, povraćanje, proliv, drhtavica, bol u grlu", on je rekao da je sa inspektorima na aerodromu danas dogovoreno da putnik za koga se posumnja da je zaražen odmah mora u karantin.

Ako dobijemo signal da za ceo jedan avion postoji sumnja da su putnici zaraženi, pripremljena je dodatna prostorija u koju oni ulaze direktno sa piste, koja ima stalnu komunikaciju sa službom hitne pomoći, bolnicama, zavodima za javno zdravlje, objasnio je Lončar i dodao da se "onda kreće sa sprovođenjem svih procedura koje je propisala Svetska zdravstvena organizacija".

Pojava ebole bila bi "neviđen problem za nas i našu državu" jer "leka za nju nema", izjavio je ministar ističući da zasad možemo da ispunimo sve preporuke SZO, dok bi širenje epidemije bilo problemi za zemlje koje su mnogo veće i bogatije od nas.

Ebola je hemoragična groznica za koju nema leka, ni vakcine, a među ljudima se širi dodirom sa telesnim tečnostima obolelog, uključujući i znoj. Veruje se da su nosioci ebole zaražene životinje koje se love za hranu.U zapadnoj Africi, koju je od početka godine zahvatila epidemija ebole, bolest se sada širi uglavnom u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu. Ovaj virus se prvi put pojavio 1976. u DR Kongu, a stopa smrtnosti je u prošlosti dostizala čak i 90 procenata.

Međunarodna asocijacija za avioprevoz (IATA) saopštila je ove sedmice da SZO nije izdala preporuku za bilo kakve restrikcije putovanja niti zatvaranje granica zbog širenja epidemije ebole.

http://www.youtube.com/watch?v=RsuqmWSoS0w

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...