Blagojević: Ublažićemo pravila za dodelu pomoći ako bude trebalo

Kancelarija za pomoć i obnovu

Blagojević: Ublažićemo pravila za dodelu pomoći ako bude trebalo

Društvo -
Ne mora samo i jedino vlasnički list da bude dokaz vlasništva, već da dokaz vlasništva može biti i kupoprodajni ugovor, tako da postoji nekakav trag iako ta transakcija nije zabeležena kako treba u vlasničkom listu nekretnine, kaže šef Kancelarije

BEOGRAD - Direktor vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević izjavio je danas da postoji mogućnost da budu ublažena pravila za dodelu pomoći kako bi se prevazišli problemi izazvani procedurama koje nalažu sadašnja pravila.

Blagojević je na pitanje o problemima koje građani imaju s administrativno-pravnim dokazivanjem vlasništva nad oštećenim nekretninama i o odnosu Kancelarije prema tim problemima, rekao da Kancelarija prati proces dodeljivanja pomoći i da je u svakodnevnoj komunikaciji s lokalnim sampoupravama.

"Onog trenutka kada primetimo da je to nesto što bitno ometa postupak, tada ćemo razmotriti mogućnost promene pravila. Mi već u ovom trenutku razmatramo mogućnost promen pravila. Da vidimo na koji način da se izađe u susret ljudima u onim slučajevima u kojima postoji bilo kakva vrsta spora", istakao je Blagojević.

On je podvukao da ne mora samo i jedino vlasnički list da bude dokaz vlasništva, već da dokaz vlasništva može biti i kupoprodajni ugovor, tako da postoji nekakav trag iako ta transakcija nije zabeležena kako treba u vlasničkom listu nekretnine. Postoje, kako je rekao, i drugi načini da bude utvrđena veza čoveka s nekretninom. "Mi pratimo ovaj ceo proces vrlo pomno i razmatramo mogućnost da se pravila uslovno rečeno 'opuste', tako da se prosto jednom širem krugu ljudi obezbedi pravo na pomoć, ali istovremeno moramo da vodimo računa da je ključni interes u celom ovom postupku da pomoć ode upravo tamo gde je potrebna", rekao je Blagojević.Dodao je da će, ako se pokaže da su pravila previše restriktivna, ona biti menjana, ali da neće biti pređena "crvena linija" koja je postavljena tamo gde, kako je objasnio, počinju ili pretaju garancije da je osoba kojoj pomoć ide upravo osoba koja je pretrpela štetu i kojoj tu pomoć treba uputiti.Upitan koliko Kancelarija može učiniti da pomoge lokalnim samoupravama kada je reč o administrativno - pravnim procedurama, Blagojević je naveo da je prošle nedelje održan sastanak s predstavnicima lokalnih samouprava, a da je ideja tog sastanka bila da u direktnoj komunikaciji bude utvrđeno gde sve postoje problemi i na koji način se zajednički može raditi na njihovom prevazilaženju.

Blagojević je istakao da je Vlada stavila na raspolaganje lokalnim samoupravama mogućnost da se izjasne da li im takva pomoć treba i, ako im je potrebna, da im i ta vrsta pomoći bude upućena."Nije mnogo opština, međutim, izrazilo potrebu za takvom vrstom pomoći. Bilo da se radi o pomoći u stručnjacima i inženjerima koji bi trebalo da lokalnim samoupravama pomognu da procene štetu, bilo da se radi o pravnicima koji bi lokalnim samoupravama trebalo da pomognu u izdavanju rešenja o utvrđivanju materijalne pomoći", objasnio je Blagojević.On je naveo da je u ovom trenutku, posle dve nedelje od početka procesa dodele pomoći, dinamika izdavanja rešenja o dodeli pomoći mnogo bolja nego što je to bilo slučaj u prvoj nedelji i da je opštinama bilo potrebno neko vreme da se uhodaju.

Prema njegovim rečima, u prvoj nedelji izdato je oko 300 rešenja u celoj Srbiji, a u drugoj nedelji, do kraja prethodne nedelje, već je taj broj premašio hiljadu.Ocenivši da je dobro što se taj proces "otkočio", Blagojević je naveo da spornih slučajeva ima i da će ih verovatno biti i dalje, ali da je dobro to što "čistih situacija" čak i prema tvrdnjama lokalnih samouprava ima više."Ono što mi želimo jeste da budemo sigurni da pomoć ide tamo gde treba, u prave ruke. Dakle, da novac koji dajemo, ta materijalna pomoć koju pružamo, ide u prave ruke. To je sve što mi želimo da postignemo pravilima koja smo postavili. Ja mislim da to nije mnogo", zaključio je Blagojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track