208 godina od Boja na Mišaru
Foto: Fonet/Arhivska Fotografija

Položeni venci

208 godina od Boja na Mišaru

Društvo -
Nakon pomena Karađorđu i ustanicima, priređen je umetnički program "Taborište" koji su izveli glumci Šabačkog pozorišta

ŠABAC - Polaganjem venaca i odavanjem počasti danas je obeležena 208. godišnjica Boja na Mišaru, kod spomenika mišarskim junacima u mestu Mišar kod Šapca.

Vence su položili državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Šapca i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Nakon pomena Karađorđu i ustanicima, priređen je umetnički program "Taborište" koji su izveli glumci Šabačkog pozorišta.Organizovano je razgledanje muzejske postavke "Boj na Mišaru" i otvorena izložba slika 16. saziva Mišarske kolonije u galeriji Doma kulture Mišar.

Boj na Mišaru, koji se odigrao 13. avgusta 1806. godine, predstavljao je jednu od najznačajnijih pobeda ustanika nad jedinicama regularnih oružanih snaga Otomanskog carstva.Predvođeni voždom Karađorđem i istaknutim ustaničkim prvacima šabačkog i valjevskog kraja, Srbi su tom prilikom odneli briljantnu pobedu koja je učvrstila položaj ustanika i dramatčno ugrozila status Turaka u okviru Beogradskog pašaluka.U centru sela Mišar 1906. godine, povodom obeležavanja jubilarne stote godišnjice Boja na Mišaru, podignut je spomenik, a u narednom periodu i zdanje muzeja sa postavkom koja prikazuje sam boj, događaje koji su mu prethodili, znamenite učesnike bitke, kao i njene posledice. Spomenik ukupne visine 633 cm, koji se završava skulptoralnom kompozicijom dvoglavog orla, podignut je sredstvima Drinosavskog kola jahača "Knez Mihailo".Godine 2006., povodom obeležavanja jubilarne 200. godišnjice boja na Mišaru, Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa gradom Šapcom, a po projektu stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture - Valjevo omogućilo je sveobuhvatnu obnovu samog spomenika, zdanja muzeja i seoske škole u Mišaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track