DRAMATIČNA ISPOVEST LAZAREVČANINA: Bojim se da ne umrem od ebole!
Foto: Aleksandar Jovanović

Pod nadzorom

DRAMATIČNA ISPOVEST LAZAREVČANINA: Bojim se da ne umrem od ebole!

Društvo -
Miroslav Jevtić, koji u Ekvatorijalnoj Gvineji radi kao električar, u neizvesnosti iščekuje da prođe period inkubacije od 21 dana

BEOGRAD - Nisam ni bio svestan, uplašen i zabrinut zbog ebole sve dok me ćerka, koja je lekar, nije pozvala. Bila je u panici kada je čula da je preminuo prvi zaraženi Evropljanin. Molila me je da pratim sva uputstva i da ništa ne radim na svoju ruku, da dajem krv, da se ne suprotstavljam pravilima. Onda mi već nije bilo svejedno - priča za Kurir Miroslav Jevtić (60) iz Lazarevca, koji je doputovao iz Ekvatorijalne Gvineje.Proslavio rođendanOn je, kao i Đoko Đolić iz Kaluđerice, koji nam je juče ispričao sve o drami kroz koju prolazi, jedan od 14 Srba koji se nalaze u kućnom karantinu kao potencijalno zaraženi virusom ebole. Miroslav je u Lazarevac doputovao u nedelju. On u Gvineji godinama radi kao električar. Zatekli smo ga kako sa ukućanima slavi 60. rođendan.Vraća se u Gvineju- Pokušavam na sve načine da ne mislim na mogućnost da bih mogao da umrem od bolesti koja je odnela toliko života, a za koju nema leka. Znate, sve je moguće, ali prosto ne smem da budem opterećen, da mislim da bih mogao da umrem od ebole. Za mesec dana treba da se vratim u ugroženo područje. Već 12 godina sam u Gvineji, ne sme sad pred penziju nešto da mi se desi - teši sam sebe Miroslav, iščekujući da prođu te kritične tri nedelje kada bi mogao da se pojavi neki od simptoma.Uništi ga alergijaI on je, kao i njegov kolega Đoko, prošao strogu proceduru na surčinskom aerodromu. Redovno se čuje sa dodeljenim epidemiologom, ako ne daj bože, nešto krene po zlu.- Rečeno mi je da se, ukoliko budem imao neke tegobe, odmah javim svom epidemiologu koji mi je dodeljen. Ja do sada nisam osetio nikakve promene i zaista se nadam da će tako i ostati i da će mi epidemiolog za nekoliko dana reći da ne moram više da mu se javljam jer sam zdrav - kaze Miroslav.Međutim, u iščekivanju da prođe period inkubacije, Miroslav ima drugih tegoba - ubi ga alergija na ambroziju.- Moji ukućani mi se smeju kad im kažem da mi u Gvineji ništa nije falilo, a da me ovde ubi alergija. Svaki put kad dođem na leto, mučim muku sa alergijom. Svrbe me oči, kijam... Zasad nemam ebolu, ali imam alergiju - jada se Miroslav.

Ne prenosi se tokom inkubacije ZARAZNI SAMO OBOLELIVirus ebole ne prenosi se u periodu inkubacije, odnosno od momenta zaražavanja do pojave simptoma bolesti, već tek po pojavi simptoma, objašnjavaju u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.- Ukoliko osoba koja je pod zdravstvenim nadzorom u periodu od 21 dan razvije bilo kakve simptome, odmah treba da kontaktira s epidemiologom nadležnog zavoda za javno zdravlje. Zabranjuje se odlazak osobe kod koje postoji sumnja da je reč o infekciji virusom ebole u dom zdravlja ili njen izlazak iz kuće dok se ne proceni situacija i ne preduzmu dalji koraci u skladu s tom procenom - objašnjava za Kurir epidemiolog Bojana Grgić.Ona kaže da se tek ukoliko se pojavi neki od simptoma, osoba stavlja u karantin, a u njega se upućuju i lica koja su bila u kontaktu s laboratorijski potvrđenim slučajem obolevanja od ebole.

Ministar sa šefovima klinikaNOVOSAĐANIMA VAŽNIJI ODMOR OD EBOLEMinistar zdravlja Zlatibor Lončar kaže za Kurir da je održao sastanak sa svim direktorima infektivnih klinika, ali da se jedino uprava Infektivne klinike Novi Sad nije odazvala.- Održali smo sastanke s direktorima jer na taj način radimo na prevenciji, jedino se niko nije odazvao iz Infektivne klinike Novi Sad. Obrazloženje je bilo: „Direktor je na odmoru, a zamenik direktora ne može da napusti kliniku“. Poslali smo im dopis da se izjasne o tome - rekao je Lončar. Kurir je pozvao kliniku u Novom Sadu, ali su nam nezvanično potvrdili da je direktorka na godišnjem odmoru, a da zamenica nije u prilici da se javi. Do zaključenja broja nismo dobili njihov odgovor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja