Nevena Petrušić osudila prebijanje LGBT aktiviste u Brankovoj!
Foto: Beta

Nasilje nad nemačkim državljaninom

Nevena Petrušić osudila prebijanje LGBT aktiviste u Brankovoj!

Društvo -
Skandalozno je da je čovek koji je u Srbiju došao kako bi na konferenciji o LGBT pravima učestvovao u promovisanju ideja tolerancije, poštovanja različitosti i nenasilja, doživeo da bude tako brutalno pretučen da se lekari sada bore za njegov život, rekla je Nevena Petrušić

BEOGRAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić danas je najoštrije osudila napad na stranog LGBT aktivistu koji se prošle noću dogodio u centru Beograda.

"Skandalozno je da je čovek koji je u Srbiju došao kako bi na konferenciji o LGBT pravima učestvovao u promovisanju ideja tolerancije, poštovanja različitosti i nenasilja, doživeo da bude tako brutalno pretučen da se lekari sada bore za njegov život", navedeno je u saopštenju Petrušićeve.

Poverenica očekuje da nadležni organi odlučno reaguju i da napadači budu hitno privedeni i najstrože kažnjeni. "Nedopustivo je da se dve nedelje uoči zakazane Parade ponosa, kao i prethodnih godina, iznova počne sa stvaranjem atmosfere straha u kojoj vladaju pretnje i nasilje.

Ničija bezbednost ne sme biti ugrožena i država je dužna da zaštiti osnovna ljudska prava i slobode, zaključuje poverenica", istaknuto je u saopštenju. Nemački državljanin, učesnik međunarodne konferencije o LGBT pravima, teško je povređen u tuči koja se dogodila u tri sata i dva minuta u Brankovoj ulici u Beogradu.

On je zbrinut po protokolu za tešku traumu i prebačen na reanimaciju u Urgentni centar.

Za sada nema dovoljno informacija o tome kako se napad desio, a ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da će počinioci tog dela biti uhvaćeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track