Dileri opet na ulicama

Dinar nastavlja da tone

Dileri opet na ulicama

Društvo -
Zbog slabljenja domaće valute, masovno počeli da se pojavljuju i ulični trgovci devizama. Srednji kurs danas 111,5 dinara

BEOGRAD - Devizzze, devizzze!Nagli pad dinara jedva su dočekali ulični dileri, koji su se pojavili na nekoliko lokacija u Beogradu!

Oni građanima nude zamenu deviza po kursu mnogo povoljnijem nego u bankama i kod ovlašćenih menjača. Zvanični srednji kurs danas će iznositi 111,5 dinara, a ulični preprodavci za jedan evro nude 112 dinara.

Borisav Brujić, predsednik Udruženja privatnih menjača, kaže da se radi o klasičnim prevarantima, koji vrebaju na javnim mestima po isteku radnog vremena.

- Kad dođe do većih skokova kursa i kad su prisutne oscilacije, takozvani lomači nude građanima evro po višoj ceni. Na primer, ako banke evro otkupljuju po 110,5 dinara, dileri daju 111 dinara, što je na 100 evra lep dobitak. Moj savet građanima je da to ne rade, pošto se redovno dešava da budu prevareni prilikom brojanja novca - kaže Brujić.Vlasnik menjačnice „Panter“ Željko Pantović kaže da su ti „sitni“ dileri uvek bili prisutni u gradu.

- Oni su obične varalice koje se samo povremeno pojavljuju i koriste naivne ljude jer im prilikom brojanja novca daju manji iznos ili lažne novčanice - kaže Pantović.

(M. I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track