BLOKADA: Štrajk advokata košta Srbiju milione evra!
Foto: Marina Lopičić

Paralisan pravosudni sistem i cela država

BLOKADA: Štrajk advokata košta Srbiju milione evra!

Društvo -
Osim finansijskog udara, advokati ugrožavaju i bezbednost građana i njihove imovine, poručili iz Ministarstva pravde

BEOGRAD - Uprkos meri Vlade Srbije kojom je obustavljena primena uputstva Advokatske komore Srbije i na osnovu koje advokati mogu nesmetano da rade bez opasnosti od gubitka licence, advokati širom Srbije i juče su nastavili štrajk! Svojim sebičnim interesima su paralisali ne samo pravosudni sistem već i celu državu!Naime, bilans štrajka advokata, koji je ušao u treću nedelju, meri se hiljadama odloženih suđenja, nekoliko otkazanih akcija hapšenja, ali i puštanja na slobodu osumnjičenih za krivična dela zbog toga što na saslušanjima nije imao ko da ih brani. U Ministarstvu pravde kažu da nema precizne evidencije o troškovima koje je izazvala obustava rada, ali se ona, prema rečima upućenih, meri milionima evra.- Svako odlaganje suđenja, naročito onih na koja se pritvorenici dovoze na suđenja, državu košta. Ako se uzme u obzir to da se za transport pojedinih pritvorenika angažuje i Žandarmerija, kao i druge dodatne snage policije, dolazi se do ogromne cifre - kaže izvor Kurira iz pravosuđa.Kako navodi naš sagovornik, u obzir treba uzeti i da odlaganje suđenja i saslušanja pojedine okrivljene nepotrebno zadržava u pritvoru.- Primera radi, osumnjičeni koji je u pritvoru zbog opasnosti da bi mogao da utiče na svedoke možda bi već bio pušten da advokati štrajkom nisu odlagali sva saslušanja - objašnjava on.Zasad se ne zna koliko će još advokati paralisati pravosuđe zbog obustave rada. Ni posle nekoliko sastanaka koje je ministar pravde Nikola Selaković održao s predstavnicima Advokatske komore Srbije, rešenje još nije nađeno.- Obustavom rada i odbijanjem razgovora advokati uugrožavaju bezbednost građana i - poručuju iz Ministarstva pravde. Selaković je i juče pozvao advokate da počnu sa radom, napominjući da bi oni koji ih u tome sprečavaju mogli da snose krivičnu odgovornost.(D. L.)

Dragan PalibrkDISCIPLINSKI POSTUPAKDragan Palibrk, predsednik Disciplinskog suda Advokatske komore Beograda, kaže da niko od advokata štrajkbrehera nije izgubio licencu za rad, što ne znači da se to neće dogoditi ukoliko advokati ne budu poštovali odluke organa Komore i njenog statuta.

AnonimniPISMO ADVOKATA KOJI BI DA RADEGrupa advokata, koji su želeli da ostanu anonimni, uputila je otvoreno pismo u kojem kažu da žele da se vrate u sudnicu, ali da ne znaju kako. U istom pismu se navodi da postoji veliki broj onih koji bi „sutra krenuli s klijentom na ročište“, ali to ne čine u strahu da ih ne isključe iz Advokatske komore.

ČINJENICEŠta advokati smeju tokom štrajka- mogu da podnose tužbe, žalbe i druga pismena dokumenta kod kojih bi propuštanje roka rezultiralo gubitkom prava- mogu da pristupe na sednicu veća apelacionih sudova povodom žalbe u krivičnom postupku- mogu da prisustvuju raspravi pred drugostepenim sudovima povodom žalbe u parničnom postupku- mogu da prisustvuju raspravi povodom tužbe u Upravnom sporuOdložena suđenja- Zvezdanu Terziću zbog zloupotreba u prodaji fudbalera- Bojani Bajrušević zbog šverca cigareta- Darku Šariću zbog pranja para i šverca kokaina- Saši Draginu zbog zloupotrebe u pančevačkoj „Azotari“- Nenadu Ognjanoviću zbog zloupotrebe u „Galenici“- Predragu Bubalu zbog zloupotrebe u „Luci Beograd“- Nebojši Čoviću radi saslušanja zbog fizičkog napada na novinara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track