Najnovije vesti

NOŽIĆ: VMA spremna za pojavu ebole, u Srbiji nema obolelih!
Foto: Nebojša Mandić

100 postotni odziv dobrovoljaca

NOŽIĆ: VMA spremna za pojavu ebole, u Srbiji nema obolelih!

Društvo
Načelnik Klinike za infektivne bolesti VMA pukovnik Darko Nožić je istakao da je ova ustanova izvršila pripremu zaštitne opreme, postelja za eventualne pacijente, da su utvrđene rute puteva kojim će prolaziti oni koji stignu u zemlju a koji su eventualno zaraženi, način na koji će doći u VMA

BEOGRAD - U Srbiji nema pacijenata zaraženih ebolom, ali ukoliko se ta bolest pojavi Vojnomedicinska akademija u Beogradu je spremna da se suoči sa tom teškom zarazom, izjavio je danas načelnik Klinike za infektivne bolesti VMA pukovnik Darko Nožić.

Nožić je, u izjavi novinarima na VMA, poručio da je ta medicinska ustanova uvek spremna za sva aktuelna dešvanja u svetu, naročito kada je u pitanju medicina, objasnivši da je procedura za borbu protiv ebole odavno utvrđena i da su već počele preventivne pripreme.

On je istakao da je izvršena priprema zaštitne opreme, postelja za eventualne pacijente, da su utvrđene rute puteva kojim će prolaziti oni koji stignu u zemlju a koji su eventualno zaraženi, način na koji će doći u VMA...

"Priprema podrazumeva i obezbeđivanje adekvatnih lekova. Znamo da nema specifičnih lekova, ali način da se dođe do krvi i odgovarajućih infuzija. To je kompleksan proces koji VMA radi kako bi se pripremila za ebolu", rekao je Nožić.

Prema njegovim rečima, priprema za borbu protiv te bolesti podrazumea i psihološki rad sa zdravstvenim osobljem.

"Podrazumeva i psihilošku pripremu zdravstvenog osoblja, imajući u vidu da je veliki broj zdravstvenih radnika u zapadnoj Africi podlegao eboli. Išli smo po principu dobrovoljnosti, i imali smo maltene stoprocentni odziv", istakao je Nožić.

Načelnik Klinike za infektivne bolesti VMA je poručio da u Srbiji nema pacijenata obolelih od ebole, ali da ima onih koji se nalaze pod nadzorom.

"Nadzor znači da je neko bio u Africi pa sedi kod kuće i javlja se ako mu nije dobro. Za sada nema sumnje na bolesne, nadam se da neće biti, ali ako bude, mi smo spremni", poručio je Nožić.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...