EBOLA PRETI SRBIJI: Pod nadzorom 728 osoba
Foto: Rojters

Medicinske ustanove spremne za pojavu bolesti

EBOLA PRETI SRBIJI: Pod nadzorom 728 osoba

Društvo -
Njih 93 je došlo iz zemalja u kojima je izolovan virus. Niko nije hospitalizovan, sprovodi se preventivna procedura

BEOGRAD - U Srbiji je 728 osoba pod nadzorom zbog virusa ebole, a njih 93 doputovalo je iz zemalja u kojima je izolovan ovaj smrtonosni virus.Ovo je podatak koji smo dobili od Ministarstva zdravlja, koje je preduzelo sve neophodne mere:- Redovno pratimo situaciju. Posebna radna grupa, koju je vodio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, konstatovala je juče da se sve aktivnosti i mere za sprečavanja unošenja i širenja zaraznih bolesti sprovode u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije - naglašavaju u Ministarstvu.Sve osobe koje su pod nadzorom, kako nezvanično saznajemo iz Ministarstva, same su se javile lekaru i nemaju nikakve simptome virusa.- Niko od njih nije hospitalizovan jer i nema sumnje da su zaraženi, ali sprovodimo preventivnu proceduru. Inače, svi koji su došli iz rizičnih područja pri pasoškoj kontroli su detaljno informisani i obavešteni kako treba da se ponašaju.

Dr Nožić: Nadam se da neće biti obolelih, ali ako ih bude, na VMA smo spremni
Dr Nožić: Nadam se da neće biti obolelih, ali ako ih bude, na VMA smo spremni

Načelnik Klinike za infektivne bolesti VMA pukovnik Darko Nožić objasnio je šta znači nadzor i poručio je da su na VMA spremni za eventualno širenje bolesti.- Nadzor znači da je neko bio u Africi, pa sada sedi kod kuće i javlja se ako mu nije dobro. Zasad nema sumnje na bolesne. Nadam se da neće ni biti, ali ako bude, mi smo spremni. Procedura za borbu protiv ebole odavno je utvrđena. Već su počele preventivne pripreme, što podrazumeva i obezbeđivanje adekvatnih lekova - istakao je Nožić i dodao da priprema podrazumeva i psihološki rad sa zdravstvenim osobljem.

ČinjeniceOVO TREBA ZNATI O EBOLI- Ebola je najopasniji virus, za koji nema leka- Prvi put se pojavila 1976. u Sudanu i Kongu- Od nje umre oko 90 odsto obolelih- Na čoveka se prenosi sa životinja, najčešće majmuna, a onda se širi preko krvi ili dodirom- Simptomi su temperatura, dijareja, krvarenje iz usta, nosa i ušiju, otvorene rane po telu- Inkubacija može trajati od 24 sata do 21 dan- Obolelom virus razara organizam, a može umreti u roku od 24 sata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track