Najnovije vesti

Lončar: Preduzimamo mere da se smanji rizik od ebole

Ministar zdravlja o zaštiti od opake bolesti

Lončar: Preduzimamo mere da se smanji rizik od ebole

Društvo
Svakodnevno smo u kontaktu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i sprovodimo sve njene preporuke - ništa više i ništa manje od onoga što se od nas očekuje, jer to je jedini način da se zaštitimo, rekao je ministar

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se preduzmaju sve mere kako bi rizik od ebole bio sveden na minimum.

"Svakodnevno smo u kontaktu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i sprovodimo sve njene preporuke - ništa više i ništa manje od onoga što se od nas očekuje, jer to je jedini način da se zaštitimo", rekao je Lončar  posle sastanka Republičke stručne komisije za zaštitu od zaraznih bolesti.

Na pitanje kolika je realna opasnost od unošenja ebole, ministar je naveo da Srbija podiže stepen opreznosti.

"Što je virus bliži granicama naše zemlje, rizik je veći, a posle potvrde prvog slučaja ebole u Evropi, kod medicinske sestre u Španiji, situacije je značajno drugačija nego dok je epidemije bila ograničena na zemlje zapadne Afrike. Zato sada podižemo stepen opreznosti. SZO za svaku novu opasnost daje tačna upozorenja i preporuke i mi to spovodimo", rekao je Lončar.

Ministar je naveo da ne možemo očekivati da će se ođednom pojaviti 100 pacijenata sa simptomima koji bi mogli da se povežu sa ebolom i da se kod svih potvrdi obolenje.

"Ali, ako se pojave prvi slučajevi sumnje ili obolenja, apsolutno smo spremni da odreagujemo po pravilima SZO", potvrdio je ministar.

Na pitanje da li su, do detalja, razrađene sve mere ponašanja - kako u slučaju sumnje, tako i transporta i zbrinjavanja obolelih i dezinfekcije, ministar je rekao da su mere razrađene.

"Recimo kada je reč o dezinfekciji, procedura je krajnje jednostavna . Sve što se upotrebi tokom zbrinjavanja pacijenata sa sumnjom na ebolu ne može više da se korist , dok se analizama ne ustanovi da li je reč o eboli. Ukoliko jeste, opet postoje precizna uputstva šta se uništava spaljivanjem, a šta se dezinfikuje i kako", objasnio je ministar.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...