Antić: Do kraja godine novi zakon o energetici
Foto: Zorana Jevtić

Liberalizacija tržišta

Antić: Do kraja godine novi zakon o energetici

Društvo -
Vrlo brzo u narednom periodu biće donete polazne osnove za plan restrukturiranja Srbijagasa, kako bi ta kompanija od 31. marta naredne godine bila moderno organizovana energetska kompanija koja radi po evropskim principima, naveo je ministar

BEOGRAD - Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić najavio je da će do kraja godine biti usvojen novi zakon o energetici kako bi se u potpunosti primenile sve mere iz trećeg paketa liberalizacije tržišta energetike.

On je na otvaranju sajmova ekologije i energetike na Beogradskom sajmu kazao da će tim zakonom u oblasti energetike Srbija dostići najveći stepen u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

"Vrlo brzo u narednom periodu biće donete polazne osnove za plan restrukturiranja Srbijagasa, kako bi ta kompanija od 31. marta naredne godine bila moderno organizovana energetska kompanija koja radi po evropskim principima", rekao je Antić.

On je izrazio nadu da nakon toga više neće biti primedaba iz inostranstva na poslovanje u oblasti energetike. Prema Antićevim rečima, vrlo brzo se očekuje usvajanje zakona koji će omogućiti investiranje u transbalkanski energetski koridor, što je uslov za formiranje nove mreže za prenos energije visokog napona iz istočnoevropskih zemalja - Rumunije, Moldavije, Ukrajine, preko Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije do Italije.

On je kazao da je taj projekat visoko ekonomski opravdan i da će delom biti finansiran iz sredstava Elektromreža Srbije (EMS), a deo će biti projektno finansiranje stranih banaka.

Antić nije mogao da kaže kolika je vrednost tog projekta koji je u početnoj fazi, ali je istakao da je izgradnja te mreže u interesu Srbije koja će naplaćivati transport energije i istovremeno će dodatnim količinama struje biti obezbeđena energetska bezbednost zemlje.

On je potvrdio da se radi ubrzano na modernizaciji EPS-a.

"Verujem da nakon izbora novog generalnog direktora i novog Nadzornog odbora, kao i usvajanja niza planova modernizacije, naša elektroprivreda ulazi u fazu iz koju će izaći kao snažna kompanija", kazao je Antić.

On je naveo i da Srbija nastavlja da subvencioniše obnovljive izvore energije, što je ne samo obaveza ne samo prema EU već i budućim generacijama koje će živeti u ovoj zemlji. "Mi ćemo do 2020. iz obnovljivih izvora trošiti 27 odsto ukupne energije", kazao je Antić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja