SZO vrši genocid ebolom
Foto: Reuter

Epidemiolog Tomislav Prvulović tvrdi

SZO vrši genocid ebolom

Društvo -
Svetskoj zdravstvenoj organizaciji treba suditi jer je nepotrebno umrlo toliko hiljada ljudi, kaže stručnjak iz Nju Džersija

BEOGRAD - Nepotrebno je umrlo toliko ljudi od ebole. Zbog toga Svetska zdravstvena organizacija treba da ide na sud, tvrdi epidemiolog iz Nju Džersija dr Tomislav Prvulović, jedan od vodećih svetskih eksperata za tropske i infektivne bolesti.On ističe da je zabrinut brzinom širenja ebole i da je ogorčen zbog načina na koji se tretira smrtonosna bolest.Pogrešan stav- Mnogo sam ljut. Svetska zdravstvena organizacija, s Margaret Čen na čelu, treba da odgovara. I UN pod hitno treba da preispitaju svoj stav prema eboli, jer ovo što se dešava ravno je planiranom genocidu. Trenutno je ugrožena Afrika, ali ako se ubrzo na zaustavi širenje virusa, pošast će zahvatiti i ostale kontinente - rekao je Prvulović za Frankfurtske vesti.

Merenje temperature... Beogradski aerodrom
Merenje temperature... Beogradski aerodrom

S druge strane šefica Kancelarije SZO za Srbiju Miljana Grbić kaže da Srbija ne treba da paniči zbog širenja smrtonosnog virusa.Srbija bez panike- Razloga za strah od epidemije u Evropi nema, ali se ne može potpuno isključiti mogućnost da će virus ebole stigne. Kod nas nije zabeležen nijedan slučaj virusa i nijedna osoba nije u karantinu - rekla je i dodala:- Preporuke SZO obuhvataju ranu dijagnostiku virusa, primene mera kontrole, korišćenje zaštitne opreme i, naročito, praćenje kontakata osoba zaraženih virusom. Zasad Svetska zdravstvena organizacija nije dala odobrenje ni za jedan lek.

Zlatibor LončarEDUKUJEMO SVE BOLNIČAREMinistar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će stručnjaci iz infektivnih klinika krenuti po unutrašnjosti Srbije radi edukacije zaposlenih o eventualnom suzbijanju ebole.- Osnovno je da se zaštitimo i da se potrudimo da ebola ne dođe u Srbiju.Prvulović spremanU SLUČAJU EBOLE STIŽEM U SRBIJUUkoliko bi se ebola kojim slučajem proširila u Srbiju, epidemiolog Prvulović kaže da bi odmah došao iz Nju Džersija.- Baš kao što sam učinio i kad su se velike boginje pojavile u Jugoslaviji i kad je ubrzanom vakcinacijom pomoću medicinskih pištolja zaustavljena bolest. Ministarstvo zdravlja Srbije veoma odgovorno i stručno sprovodi preventivne procedure.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track