LONČAR: U Srbiji nema obolelih od ebole!
Foto: Fonet

Postoji realna opasnost

LONČAR: U Srbiji nema obolelih od ebole!

Društvo -
Zdravstveni sistem naše zemlje spreman je da adekvatno odgovori na svaku sumnjivu situaciju i pojavu oboljenja od virusa ebole. Postoje razrađeni protokoli za postupanje u slučaju da u Srbiju uđe osoba za koju se sumnja da ima ebolu

BEOGRAD - U Srbiji nema obolelih od ebole, niti sumnje da postoje oboleli. Ipak, dok traje epidemija u svetu, postoji realna opasnost da se ona pojavi i kod nas, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je napomenuo da će se u tom slučaju primeniti mere ranog otkrivanja i brzog reagovanja.

"Zdravstveni sistem naše zemlje spreman je da adekvatno odgovori na svaku sumnjivu situaciju i pojavu oboljenja od virusa ebole. Postoje razrađeni protokoli za postupanje u slučaju da u Srbiju uđe osoba za koju se sumnja da ima ebolu.

Sa protokolima su upoznate zdravstvene ustanove i naše zdravstvo je spremno za prijem takvih pacijenata", naglasio je Lončar.

On je dodao da postoji realan rizik pojave ebole "i zato se prati epidemiološka situacija u svetu i preduzimaju adekvatne mere", prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije u vezi sa mogućim širenjem ovog virusa.

Govoreći o trenutnim aktivnostima, ministar kaže da se sprovodi zdravstveni nadzor u trajanju od 21 dan, odnosno prati zdravstveno stanje osoba koje su došle iz zemalja ugroženih ebolom.

Takođe, zdravstveni radnici Srbije prolaze kroz obuku za reagovanje u slučaju pojave virusa."Edukacija zdravstvenih radnika je kontinuirana, a trenutno je prema specifičnoj situaciji u toku obuka o postupanju u slučaju da se pojave pacijenti inficirani virusom ebole.

Ta obuka će biti nastavljena u zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Ona obuhvata procedure i prakticno uvežbavanje rada sa opremom koja je potrebna za zaštitu zdravstvenih radnika u slučaju pojave zaraženih", zaključio je Lončar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track