Mesec dana štrajka advokata
Foto: Marina Lopičić

Do ispunjenja zahteva

Mesec dana štrajka advokata

Društvo -
Predstavnici advokature i Ministarstva pravde pregovarali su u više navrata, ali nisu postigli dogovor prihvatljiv za advokate

BEOGRAD - Danas se navršilo mesec dana kako je cela srpska advokatura obustavila rad, uz pojedinačne slučajeve advokata koji su odlučili da rade.

Oni su bili angažovani po službenoj dužnosti, kao izabrani branioci ili kao punomoćnici svojih klijenata.Beogradski advokati obustavili su rad nedelju dana ranije, 10. septembra. U međuvremenu predstavnici advokature i Ministarstva pravde pregovarali su u više navrata, ali nisu postigli dogovor prihvatljiv za advokate.Rad pravosuđa je mahom blokiran naročito u krivičnim predmetima i svim onim postupcima u kojima zakon nalaže obavezno prisustvo advokata, a procenjuje se da je više od 70 odsto svih zakazanih suđenja odloženo iz tog razloga.

Advokati su najavili da će biti u štrajku dok se ne ispune njihovi zahtevi za izmenom zakona vezanih za uvođenje javnog beležništva kojima je dato ekskluzivno pravo notarima za sačinjavanje ugovora o prometu nepokretnosti, a što su do 1. septembra radili advokati, a sud ih samo overavao. Pred Ustavnim sudom u toku je postupak po inicijativama advokata za ocenu ustavnosti odredaba Zakona o javnom beležništvu, kao i izmena i dopuna Zakona o prometu nepokretnosti i Zakona o vanparničnom postupku i Zakona o overi potpisa prepisa i rukopisa.

Nezavisno od toga advokatura traži izmenu aktuelnih rešenja u tim zakonima kojima se notarima daje monopol na sačinjavanje ugovora o promenu nepokretnosti i druge beneficije.

Međutim, na sednici Upravnog odbora AKS u sredu je odlučeno da se tokom pregovora sa nadležnima traže i izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, Zakona o javnom pravobranilaštvu, Zakona o javnim nabavkama, Zakona o advokaturi, kao i da se iz procedure povuče Nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Predlozi advokature za izmene i dopune tih zakona dostavljeni su 12. oktobra Ministarstvu pravde.

Početni zahtev advokature, da se ukinu rešenja kojima su iznosi paušalnog poreza za 2014. godinu advokatima povećani od 40 do 100 odsto, načelno je dogovoren sa resornim ministarstvima. Advokatura i Ministarstvo pravde najavili spremnost za nastavak pregovora i pored više nesuglasica. Zbog nedolaska advokata u sudove, suđenja se odlažu, kao i istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca.

Oni ne obaljaju ni druge poslove, sem onih koji su vezani za rokove kao što je pisanje žalbi, ili vanrednih pravnih lekova, odnosno prisustvovanje sednicama apelacionih sudova. Advokatura u glavnom gradu štrajkovala je 15 dana početkom leta zbog nezadovoljstva povećanjem poreskih obaveza 18. juna do 2. jula. Zahtevi u vezi sa javnim beležništvom usledili su nakon izmena više zakona krajem avgusta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track