ALARMANTNO: Promene vremena izazivaju infarkt!
Foto: Shutterstock

Sve više bolesnih u Srbiji

ALARMANTNO: Promene vremena izazivaju infarkt!

Društvo -
Učestalo variranje temperature veoma rizično po zdravlje, a može dovesti i do pucanja trbušne aorte, što ima fatalan ishod

BEOGRAD - Temperatura u celoj Srbiji prethodnih dana išla je čak do letnjih 28 stepeni, a onda se naglo spustila do minusa. Ogromno i neprirodno variranje je veoma rizično po zdravlje i dovodi do povećanja infarkta, šloga ili čak pucanja trbušne aorte, što može dovesti do smrti.Kardiolog dr Višeslav Hadži-Tanović upozorava da pacijenti koji već piju terapiju za srce i pritisak moraju da budu dodatno oprezni jer hladnoća izaziva skupljanje krvnih sudova dovodeći do novih tegoba.Negativno dejstvo- Imamo izuzetno veliko variranje u temperaturi, a na sve to i ogromne promene barometarskog pritiska, što je udvostručeno negativno dejstvo. Oni koji imaju nizak prag tolerancije vrlo brzo i reaguju. To su hronični srčani bolesnici, pacijenti s visokim pritiskom, anginom pektoris i oni bi odmah trebalo da posete lekara i da se posavetuju u vezi s terapijom - upozorava dr Hadži-Tanović.PrevencijaDa ne bi došlo do fatalnih ishoda, lekari preventivno intenziviraju terapiju.- Pacijenti imaju nagle skokove srčanog pritiska. Oni su tad u panici, osećaju teskobu u grudima, guše se, imaju aritmije, preskakanje srca i potrebno je da im se čak i udvostruče doze da ne bi došlo do infarkta ili šloga - kaže čuveni kardiolog.Jedna od opasnosti je i pucanje trbušne aorte.- To nije direktno povezano s promenom vremena, ali posredno može da bude, preko srčanog pritiska, koji izaziva njeno pucanje. Preporučujem svima jedanput godišnje ultrazvuk abdomena - savetuje Hadži-Tanović.

Dr Hadži-Tanović
Dr Hadži-Tanović

Dr Nevenka Dimitrijević o sezonskom gripuVAKCINA NE SMANJUJE IMUNITETS dolaskom hladnog vremena sve je više prehlada i virusa, a građani su u dilemi da li treba ili ne primiti vakcinu protiv gripa. - Svim pacijentima koji imaju astmu ili hroničan bronhitis preporučujemo da se vakcinišu da im grip ne bi otežao to stanje. Takođe i onima koji su zaposleni, i u okruženju su s mnogo ljudi gde se virus gripa lako prenosi, savetujemo da prime vakcinu. Zabluda je da ona smanjuje imunitet - kaže dr Nevenka Dimitrijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track