Najnovije vesti

NEMAČKI EKSPERT ZA ISLAM: Organizacija Srđe Popovića među teroristima zbog arapskog proleća
Foto: Youtube Printscreen

O listi Emirata

NEMAČKI EKSPERT ZA ISLAM: Organizacija Srđe Popovića među teroristima zbog arapskog proleća

Društvo
Predavač na bečkom univerzitetu smatra da je lista na kojoj su Islamska država, Al kaida i Muslimansko bratstvo politički instrument

BEČ - Lista „terorističkih organizaija“, koje su vlastu Ujedinjenih arapskih Emirata (UEA) objavili, a na kojoj se nalaze ima oko 80 organizacija, među kojima i beogradski Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije (CANVAS), je „lista političkih protivnika“, ističe nemački ekspert za islam Ridiger Lolker (Rudiger Lohlker) .

 

On je dodao da je srpska organizacija zbog „arapskog proleća“ dospela među terorističke organizacije. Lolker je, u izjavi APA, kazao da je lista, na kojoj se nalaze i Islamska država, Al kaida i Muslimansko bratstvo, politički instrument.

 

Prema njegovim rečima na listi se nalaze mnoge grupacije koje imaju vezu sa Muslimanskim bratstvom, Boko Haram, kao i one iz džihadističkog tabora i brojne šiitske organizacije.Isto tako je ukazao da su na listi i broja udruženja iz Evrope, kao što su Islamsko društvo Finske i CANVAs iz Beograd.
„Ovom listom se politički protivnici proglašavaju teroristima“, naglašava predavač na bečkom Univerzitetu.On je kazao da UAE CANVAS-u, na primer, pripisuju suodgovornost za „arapsko proleće“ i zbog toga se ova organizacija smatra opasnom.

Lolker je naglasio da je lista problematična jer postoji razlika između Boko Haram i Muslimanskog bratstva.Boko Haram želi na severu Nigerije da uspostavi versku državu, a Muslimansko bratstvo je, kako je ukazao, daleko umerenije. Prema njegovom mišljenju UAE su, u saglasnosti sa egipatskom politikom, promenile stav prema Muslimanskom bratstvu i uvedena je zabrana svakoj podršci te grupacije, pa čak i komunikacija sa njima se kažnjava.

Objavljivanje liste izazvalo je brojne reakcije u Evropi.Tako je predsednik Udruženja muslimana Švedske Omar Mustafa, švedskoj agenciji TT, rekao da je „smešno da jedan mali režim, koji je poznat po nasilju i zločininima protiv čovečnosti, definiše jednu organizaciju evropskog civilnog društva terorističkom“.

I izvršni direktor CANVAS-a Srđa Popović izjavio je da je u pitanju nesporazum ili greška, to što su Ujedinjeni Arapski Emirati (UEA) uvrstili tu organizaciju u terorističku, kao i da će učiniti sve da se nesporazum otkloni.
Popović je rekao da je "CANVAS svetski nenasilni brend, da su iznanađeni i šokirani i da će učiniti sve da se ovaj nesporazum otkloni".

"Od svog osnivanja do danas Centar za primenjenu nenasilnu akciju CANVAS, kako mu ime kaze, a lako je i proveriti, dosledno je posvećen izučavanju i primeni mirnih nenasilnih metoda u resavanju drustvenih konflikata", rekao je Popović. On je dodao da je Centar tokom više od decenije postojanja postao sinonim za nenasilnu borbu širom sveta, što mu je, kako kaže, donelo brojna međunarodna priznanja, nagrade iz oblasti ljudskih prava i zvanja poput "vodećih svetskih milsilaca".

"Čak i oni koji su u prošlosti kritikovali naš rad nikada nisu sporili našu potpunu posvećenost nenasilju, toleranciji i doslednu osudu svake vrste nasilnog resavanja problema", rekao je Popović.On kaže da su zato iznenađeni i šokirani što su se nasli na listi među ekstremnim grupama koju je usvojila vlada Ujedinjenih Arapskih Emriata.

"Pretpostavljamo da je u pitanju ili nesporazum ili greška i učinićemo sve da ga otklonimo. Danas smo uputili pismo i ambasadi UAE u Srbiji upravo sa željom da kroz dijalog taj nesporazum što pre otklonimo", naglasio je Popović.On kaže da su predstavnike ambasade UAE pozvali i da posete prostorije CANVAS-a i lično se uvere šta i kako rade i upoznaju mlade ljude posvećene nenasilnom resavanju konflikata. "Posebno nam je žao što se ovaj nesporazum dogodio upravo sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, državom koja je sa našom zemljom u sjajnim i prijateljskim odnosima. Time je naša želja da se ovaj nesporazum otkloni samo još iskrenija i jača", zaključio je Popović.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...