NIŠ: Gašić i Diković dočekali mirovnjake iz Libana
Foto: Tanjug

Svečanost povodom povratka

NIŠ: Gašić i Diković dočekali mirovnjake iz Libana

Društvo -
Vraćaju se sa najvišim ocenama. Izvršavali su nakompleksnije zadatke u mirovnoj misiji noseći ne samo srpsku tobojku već i plavu zastavu Ujedinjenih Nacija, istakao je ministar odbrane
1 / 3 Foto: Tanjug

NIŠ - Na aerodromu "Konstantin veliki" u Nišu danas je organizovan svečani doček pešadijske čete 21. pešadijskog bataljona 2. brigade Kopnene vojske iz multinacionalne opreacije UNIFIL u Libanu. Vojnike su dočekali ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

"Ovaj kontingent naše vojske vraća se iz Libana sa najvišim ocenama. Ovi vojnici izvršavali su nakompleksnije zadatke u mirovnoj misiji noseći ne samo srpsku tobojku već i plavu zastavu Ujedinjenih Nacija. Stekli su poverenje i među učesnicima misije, i među lokalnim stanovništvom", rekao je Gašić u obraćanju vojnicima.

Načelnik Generalštaba VS General Ljubiša Diković rekao je da je učešće u mirovnim misijama značajno za održanje mira u svetu, ali i za našu vojsku.

"Svi su se vratili iz ove misije bogatiji za jedno iskustvo, bogatiji za poznanstva koja su stekli sa drugim vojnicima i starešinama i svakako sposobniji za zadatke koji ih očekuju ovde u njihovoj zemlji", rekao je Diković.

Četa koja je danas stigla ima 130 vojnika i druga je jedinica ovog ranga koja je šest meseci provela u Libanu. Njihov zadatak bio je praćenje linije razgraničenja između Izraela i Libana i pružanje pomoći lokalnom stanovništvu.

Istim avionom, za Liban otišla je sledeća grupa vojnika koji će u Libanu provesti narednih šest meseci. Vojnike koji su se vratili iz mirovne misije na aerodromu je docekao Živojin Dinić, veteran mirovnih snaga, koji je 1959. godine učestvovao u mirovnoj misiji Ujedinjenih Nacija na Sinaju.

"Za mene je bila velika čast da učestvujem u vojsci Ujedinjenih nacija. Kada sam video ove vojnike setio sam se svog povratka i stroja u kome sam se tada nalazio" rekao je Dinić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track