Najnovije vesti

CRVENO SLOVO: Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice
Foto: Wikipedia

Vernici i SPC slave

CRVENO SLOVO: Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice

Društvo
Ovo je i slava manastira Hilandar jer je prema predanju Bogorodica jedina žena koja je stupila na tlo Svete Gore na svom misionarskom putovanju po povratku iz Svete Zemlje

BEOGRAD - Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci, biće obeležen danas u hramovima Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnim domovima.

 

Ovaj praznik, obeležen crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru SPC kao zapovedni praznik, slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica, u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane, prvi put uvedena u hram Božji.
Činom Vavedenja Marijinog, kaže jevanđelsko predanje, sveti roditelji ispunili su zavet da će porod, kojeg dugo nisu imali, "predati Bogu na službu".

 

Manastir Vavedenje kod Ovčar banje (Foto: Zorana Jevtić)
Manastir Vavedenje kod Ovčar banje (Foto: Zorana Jevtić)

"Napred su išle device, sa zapaljenim svećama, a za njima presveta Deva, ukrašena carskim blagoljepnim haljinama, kako priliči kćeri carevoj i nevesti Božjoj", zapisano je u "Prologu" vladike Nikolaja Velimirovića.

 

Slava manastira Hilandar

 

Vavedenje je slava manastira Hilandar na Svetoj Gori, pa će bratsvo srpske carske lavre proslaviti praznik svoje zaštitnice i zaštitnice čitavog Atosa.
Prema predanju, Bogorodica je jedina žena koja je stupila na tlo Svete Gore na svom misionarskom putovanju po povratku iz Svete Zemlje.

 

Manastir Hilandar (Foto: Fonet)
Manastir Hilandar (Foto: Fonet)

Na pravoslavnim ikonama posvećenim ovom prazniku slika se Bogorodica u pratnji devojaka sa upaljenim voštanicama, a jedna od najlepših predstava je slavska ikona manastira Hilandar.
U Crkvi kralja Milutina u Studenici je jedna od najvrednijih i najbolje očuvanih fresaka sa istom scenom Vavedenja. 
Na slavskim ikonama Vavednja slika se takođe i scena iz jerusalimskog hrama, u kojoj trogodišnju Mariju i njene roditelje prima prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Preteče.

 

http://www.youtube.com/watch?v=TT9lEKqwcII

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...