NEZADOVOLJNI: Sindikati prosvete radikalizuju protest!

Najava štrajka

NEZADOVOLJNI: Sindikati prosvete radikalizuju protest!

Društvo -
Moguća je potpuna obustava nastave, a može se dogoditi i da učenicima ne budu zaključene ocene. Sindikati su nezadovoljni što im se, kako je rečeno, već dve nedelje nije obratio resorni ministar

BEOGRAD - Štrajk zaposlenih u prosveti traje već skoro mesec dana - časovi su sada skraćeni na 30 minuta, ali stižu nezvanične najave da bi sindikati mogli da radikalizuju protest.

Prema tim najavama, moguća je potpuna obustava nastave, a može se dogoditi i da učenicima ne budu zaključene ocene. Sindikati su nezadovoljni što im se, kako je rečeno, već dve nedelje nije obratio resorni ministar. Ipak, očekuju da će se pregovori o posebnom kolektivnom ugovoru nastaviti i da će rešenje na kraju biti pronađeno.

Da su sindikati blizu radikalizacije potvrdio je predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković.

Prema podacima sindikata od 2.400 škola u Srbiji štrajkuje 1.082 škole. Kako navodi Brajković reč je o velikim školama, pa kada je reč o broju zaposlenih koji štrajkuju taj procenat iznosi oko 70 odsto. Uporedo sa štrajkom nastavljaju se i pregovori sa ministarstvima prosvete i finansija, a Brajković najavljuje da će, ukoliko razgovori budu uspešni, štrajk, barem privremeno, biti prekinut. On je istakao da je bitno da bude ispunjeno ono što je dogovoreno i da sindikati od toga neće odustati.

- Dogovorili smo se oko osnova zakona o obrazovanju i vaspitanju, nadamo se da tu neće biti nekih promena i da će dogovor biti i ispunjen - kazao je Brajković, precizirajući da sindikati insistiraju na tome da ne bude zapošljavanja po konkursima, već da se prvo zbrinu onu koji su tehnološki višak, ili nemaju pun fond časova.

Prema Brajkovićevim rečima, sindikati traže da se oroče razgovori o uređenju platnih razreda u javnom sektoru. O posebnom kolektivnom nastavljaju se pregovori s ministarsvom finansija, a nastavnici kažu da neće odustati od toga da im se posebnim kolektivnim ugovorom omogući isplata jubilarnih nagrada i

prekovremenog rada. Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti - Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", Samostalni sindikat, Unijaprosvetnih radnika i Sindikat obrazovanja, od 17. novembra štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta.

Sindikati traže i da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru za 10 odsto, ali iz Vlade odbacuju ovakav zahtev. Pregovori se nastavlju o kolektivnom ugovoru za narednu godinu, kao i o usaglašavanju platnih razreda. Cilj je da se izbegnu situacije u kojima prosvetari sa visokim obrazovanjem imaju manje plate od zaposlenih u ostalim državnim službama sa slabijim kvalifikacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track