OPREZ: Njive prepune otrova cink-fosfida!

Ministarstvo poljoprivrede odobrilo sredstvo za ubijanje miševa

OPREZ: Njive prepune otrova cink-fosfida!

Društvo -
Ovo hemijsko jedinjenje izuzetno je opasno i može da ugrozi bezbednost divljači, zaštićenih životinja, ali i ljudi, upozorava Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

BEOGRAD - Zbog biblijske najezde glodara u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je poljoprivrednicima upotrebu do sada zabranjenog otrova cink-fosfida.Ovo hemijsko jedinjenje izuzetno je opasno i može da ugrozi bezbednost divljači, zaštićenih životinja, ali i ljudi, upozorava Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Oni ističu da cink-fosfid treba upotrebljavati sa velikim oprezom i na tačno propisan način.- Veoma je otrovan čak i u vrlo malim dozama. Ne sme da ostane na površini da ne bi došao u kontakt sa ostalim životinjama. U tim slučajevima može da dođe do masovnog trovanja i pravih ekoloških katastrofa, kakva se i desila pre nekoliko nedelja u atarima Ruskog Sela, Novih Kozaraca i Srpske Crnje - poručili su u Društvu za zaštitu ptica.

Zbog toga u tom društvu strahuju da pogrešno prenete poruke mogu da ohrabre opasne i kažnjive aktivnosti na njivama, i pozivaju poljočuvare, lovce i fitosanitarne inspektore da u svakom od tih slučajeva brzo reaguju.Predlažući alternativu otrovu, Društvo navodi da njegovi članovi aktivno rade kako da bi se ptice grabljivice i sove privukle na površine na kojima je nađen veliki broj rupa, jer upravo one najbolje mogu da suzbiju voluharice.U Ministarstvu poljoprivrede juče nisu odgovorili na pitanja šta je moglo ranije da se uradi da ne dođe do najezde glodara i na koji način će Ministarstvo kontrolisati da li poljoprivrednici bezbedno koriste cink-fosfid.(R. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track