Vučićeviću, objasni gde je nestalo 16 miliona evra?
Foto: Zorana

Krajnje vreme državo, istraži da li je režimski novinar učestvovao u velikoj pljački

Vučićeviću, objasni gde je nestalo 16 miliona evra?

Društvo -
Kada su ugašene novine Pres, na čijem je čelu bio Dragan J. Vučićević, sadašnji vlasnik „službenog glasnika“ Informer, njihovi vlasnici ostavili za sobom ogromne dugove i neplaćene poreze

BEOGRAD - Gašenjem dnevnih novina Pres, vlasnici tog lista na čijem je čelu bio Dragan J. Vučićević, sadašnji vlasnik Informera, zvanog službeni glasnik, ostavili su za sobom dugove veće od 16 miliona evra.„Pres pablišing grupa“ je tako sa svojim zavisnim preduzećima: „Pres distribucija“, „Pres dnevne novine i časopisi“, „Pres štamparija“, „PPG onlajn“, „Biznis novine“, „PPG marketing i distribucija“, koja su zapošljavala 258 ljudi, u trenutku gašenja imala 16,3 miliona evra duga. U Banjaluci je „Pres pablišing grupa“ imala još dva privredna društva - „Pres distribucija“ i „NPC internacional“.

Duguju i bankamaPrema podacima sa sajta Narodne banke Srbije, „Pres pablišing grupa“ nalazi u blokadi 887 dana za iznos od 57.108.738,92 dinara. Takođe, preduzeće „Pres pablišing grupa - Štamparija d. o. o.“ u blokadi je 637 dana i poveriocima duguje 21.089.263,78 dinara.Na spisku poverilaca, prema podacima NBS, posle gašenja Presa našle su se banke na čijem čelu po broju pojedinačnih potraživanja prednjače Banka Inteza i Hipo Alpe-Adrija banka, ali i Sosijete ženeral banka, Zberbanka, Prokredit banka i Komercijalna banka. Ni u jednoj od banaka koje smo pozvali nisu želeli da daju podatke o dugovanju svojih klijenata.

Reagovao i SavetOsim privatnih kompanija, „Pres pablišing grupa“ ostala je dužna i državi oko milion evra za porez, ali do danas država nije ništa preduzela da ta dugovanja naplati. Da je to država mogla i da je trebalo da uradi, smatra i Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije.- Država, odnosno Poreska uprava kao institucija koja naplaćuje porez bila je dužna da porez naplaćuje. Ona je jedina institucija koja potraživanja može naplaćivati neposredno, bez suda. To znači da Poreska uprava izdaje rešenje, stavlja hipoteku, obezbeđuje svoje potraživanje, vrši naplatu iz svih sredstava i to radi sama, ne smetaju joj sudovi. Plašim se da je država, kad su u pitanju mediji, često svesno izbegavala da naplaćuje porez. Mi iz Saveta smo tražili od Poreske uprave podatke da vidimo od kojih medija nisu naplaćeni porezi i razloge zašto to nije urađeno, ali takve podatke još nismo dobili. Plašim se da su neki mediji namerno oslobađani poreza - ističe Vasilićeva.Pretnje hapšenjemInače, Dragan J. Vučićević, poznati režimski novinar i vlasnik „službenog glasnika“ zvanog Informer, „pohvalio“ se svojim saradnicima kako će baš on da uhapsi Aleksandra Rodića, vlasnika Kurira! Vučićević je na uredničkom kolegijumu rekao saradnicima da će da uhapsi Rodića.- Vučko se hvalio urednicima jutros na kolegijumu da će se lično postarati da vlasnik Kurira završi iza rešetaka i da on to može da „završi“ - kaže izvor našeg lista i dodaje da se Vučićević sav uneo u, kako je on vikao, „rat s Kurirom“.- Mi smo tamo svi protiv toga što radi Vučićević i trudimo se da ne učestvujemo u tome, iako od nas traži da dostavljamo informacije o Rodiću. Znamo da izmišlja, ali smo nemoćni. Kad god vi nešto o njemu napišete, on urla po redakciji - kaže naš izvor, koji je bio na sastanku.On ističe da se Vučićević često konsultuje telefonom s nekim kad piše o Rodiću, ali da ne znaju o kome je reč.

Bez komentaraVUČIĆEVIĆ ĆUTI KAO ZALIVENUrednik Informera Dragan J. Vučićević, koji je bio udarna pesnica vladajućeg režima dok je bio glavni urednik Presa, juče nije odgovarao na naše pozive i poruke. Odgovor na pitanje na koji način su nastali dugovi „Pres pablišing grupe“ od 16,3 miliona evra, kao i gde je taj novac nestao, do zaključenja broja nismo dobili.Dokaz da Vučićević lažeROTOGRAFIKA: KURIR NAM NIŠTA NE DUGUJE!Da su tekstovi koje u svom „službenom glasniku“ Informer iznosi vlasnik i urednik Dragan J. Vučićević o Kuriru i „Adrija mediji Srbija“ čista izmišljotina i plod bujne mašte autora, najbolje pokazuje zvanična dokumentacija koju Kurir poseduje. Dokaz da Kurir nikome ništa ne duguje je i dopis preduzeća „Rotografika“ od 10. decembra ove godine. Iz dopisa se jasno vidi da se poslovna saradnja između tog preduzeća i „Adrija medije Srbija“ odvija korektno, kao i da se sve ugovorene obaveze realizuju na vreme. Pored toga što se saradnja odvija na najbolji mogući način, ona je, u odnosu na raniji period, i unapređena.Dugovi i gubici Presa- 16,3 miliona evra ukupni dugovi „Pres pablišing grupe“- 1,5 miliona evra, odnosno s kamatama dva miliona evra ostali su dužni preduzeću „Komerc invest“ na ime gradnje štamparije za novine Pres- milion evra poreskog duga ostalo je iza „Pres pablišing grupe“ posle gašenja lista Pres- 258 zaposlenih u „Pres pablišing grupi“ ostalo je bez posla kad je Pres prestao da izlazi- 121.588.000 dinara duga, prema podacima APR, firma „Pres pablišing grup“ napravila je u 2013.- 186.085.000 dinara iznosili su gubici ove firme na kraju 2012. godine- 50 odsto vlasništva u Presu imao je biznismen Miroslav Mišković- 32 procenta kapitala u Presu pripadalo je firmi „Medijavoks“- 6 odsto vlasništva u Presu imala su fizička lica Đoko Kesić, Sanja Vučićević, supruga Dragana Vučičevića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track