OPSADA ZASTAVA ORUŽJA: Kragujevački oružari zauzeli upravnu zgradu fabrike
Foto: Bogdan Vranješević

Bunt zbog smene rukovodstva

OPSADA ZASTAVA ORUŽJA: Kragujevački oružari zauzeli upravnu zgradu fabrike

Društvo -
Samostalni sindikat ne dozvoljava ustoličenje novoizabranog direktora Milojka Brzakovića
1 / 5 Foto: Bogdan Vranješević

KRAGUJEVAC - Radnici Zastave oružje su u ponedeljak napustili svoja radna mesta u proizvodnim halama i zauzeli upravnu zgradu fabrike! Predvođeni rukovodstvom Samostalnog sindikata, koji okuplja oko 1.800 zaposlenih, oružari su upali u direkciju da bi sprečili održavanje najavljene sednice Nadzornog odbora, na kojoj je novoizabrani direktor Zastave oružje, Milojko Brzaković, penzionisani oficir Vojske Srbije, trebalo da zvanično preuzme dužnost.

Noćna dežurstva

Samostalni sindikat se protivi smeni prethodnog direktora Radeta Gromovića i imenovanju novog menadžmenta, jer smatra da će ovakva odluka Nadzornog odbora da destabilizuje poslovanje fabrike, ugrozi već ugovorenu proizvodnju oružja za 70 miliona dolara, i dovede u pitanje isplatu zarada zaposlenima. - Organizovali smo dežurstva i ostajemo ovde i tokom noći i narednih dana, sve dok s ministrom odbrane ne budemo razgovarali o našim zahtevima. Mi nismo protiv Milojka Brzakovića kao personalnog rešenja, već se bunimo zbog kršenja procedure izbora direktora koju je sama vlada usvojila. Nije uzeta u obzir stručnost, iskustvo u okviru delatnosti, nije vršena provera znanja engleskog jezika i poznavanja informacionih tehnologija, što zakon predviđa, novi direktor nije ponudio jasan plan i program. Jednostavno, ovo je politička odluka, koja je unela neizvesnost među ljude. Promena rukovodstva sigurno će se odraziti na poslovanje fabrike i mi više nećemo da dozvolimo samovolju Nadzornog odbora koji je doneo već mnogo pogubnih odluka po budućnost fabrike, kaže Dragan Ilić, predsednik sindikata oružara.

Puna zgrada policije

Obzirom da se prethodnih dana naslućivala ovakva reakcija Samostalnog sindikata, fabrika Zastava oružje je u ponedeljak od jutarnjih sati bila puna policije. U napetoj atmosferi nije bilo većih incidenata, ali se neprijatnost dogodila kada su u vreme predviđeno za početak sednice Nadzornog odbora u zgradu hteli da uđu čelnici Sindikata „Nezavisnost“. Njihove kolege iz Samostalnog sindikata im to nisu dozvolile, pa su ih uz bujicu pogrdnih izraza najurili napolje. Povod za sukob je to što Sindikat „Nezavisnost“ podržava odluku Nadzornog odbora i Ministarstva odbrane o izboru Milojka Brzakovića za direktora. Ovaj sindikat je saopštio da Ministarstvo odbrane „kao većinski vlasnik ima legitimno pravo da izabere najkvalitetnijeg kandidata“.

Veliki minus: Neophnodno prebijanje dugova

Samostalni sindikat podržava prethodno rukovodstvo Zastave oružje uprkos tome što fabrika mnogo duguje, posebno državi - za porez i doprinose. - Ukupne obaveze fabrike su oko 11 milijardi dinara, od čega su samo kamate oko pet milijardi. Ali, s druge strane, država fabrici duguje 150 miliona dolara sa kamatama za prodatu robu, a duguje nam i tri miliona evra koliko nam je opljačkano u Univerzal banci pre nekoliko meseci. Ima uzajamnih obaveza, ta dugovanja treba prebiti, smatra Dragan Ilić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track