SKANDALOZNO: Godinama smo jeli meso crkotina!

Inspekcija u Cerovcu otkrila nelegalnu klanicu

SKANDALOZNO: Godinama smo jeli meso crkotina!

Društvo -
U prljavim prostorijama otkriveni leševi stoke. Pretpostavlja se da je meso puno parazita i bakterija prodavano u prodavnicama širom Srbije
1 / 2

BEOGRAD - Uginulo juneće meso, kosti i iznutrice za koje ne postoje podaci o poreklu i zdravstvenoj ispravnosti pronađeni su u nelegalnoj klanici nadomak Kragujevca.Ovo gazdinstvo u mestu Cerovcu nalazi se u vlasništvu Aksentija Najdanovića, a još nije poznato kome je i koliko dugo prodavao meso koje u sebi verovatno ima bakterije, parazite i/ili antibiotike. Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da se pretpostavlja da je ono godinama prodavano širom Srbije u raznim kioscima brze hrane, restoranima i manjim prodavnicama, dok je Ministarstvo poljoprivrede reklo da je veterinarska inspekcija uz asistenciju policije izvršila kontrolu po anonimnoj prijavi „da se svakodnevno vrši klanje i obrada uginule stoke“.

Užasni uslovi... Preživela stoka
Užasni uslovi... Preživela stoka

Životinje u karantinu- U komorama i objektu za rasecanje zatečene su rasečene polutke od sedam goveda, s glavom i iznutricama, a u punim zamrzivačima zapremine 400 litara juneće meso i organi. Juneće kosti zapakovane su u PVC vreće i odložene pored ulaza. Svi objekti se nalaze u potpuno neprihvatljivim higijenskim uslovima. Klanje goveda nije se obavljalo u izgrađenom objektu, već na izbetoniranom platou. Vlasnik ne poseduje pasoše ni uverenja o zdravstvenom stanju životinja - rekli su iz ministarstva i naglasili da su zabranili dalje stavljanje u promet neispravnog mesa koje će biti uništeno, kao i da je u karantin stavljeno 18 junadi bez dokumentacije.Miroslav Stojšić, nekadašnji načelnik veterinarske inspekcije, kaže da su ovi neuslovni, divlji objekti i produkti koji iz njih izlaze opasni, puni bakterija i parazita.

Pun zamrzivač... Polutke i iznutrice spremne za prodaju
Pun zamrzivač... Polutke i iznutrice spremne za prodaju

Bez komentara- Konzumacija uginulog mesa tretiranog antibioticima može da izazove alergije, gušenje i smrt. U ostalim slučajevima meso može da sadrži mnogo bakterija kao što su crni prišt, klostridija, salmonela, truležne bakterije ili parazite, koji kod čoveka mogu da razviju pantljičaru dugu do 15 metara - rekao je on i naglasio da hitnu medicinsku pomoć treba da potraže svi koji osete mučninu i bolove u stomaku.U domaćinstvu Najdanovića prvo su rekli da smo dobili pogrešan broj, da bi se potom ispravili i rekli da nemaju komentar, a u MUP su nam rekli da je o svemu obavešteno tužilaštvo na kome je da uvidi da li ima elemenata krivičnog dela.

Goran PapovićVLASNIK ŽIVI PREKO PUTA VETERINARSKE STANICEPrema rečima Gorana Papovića iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, njihova organizacija je prosledila prijavu Ministarstvu poljoprivrede.- Dobili smo dojavu pre tri dana, a porazno je što to nije učinjeno ranije, s obzirom na to da vlasnik klanice stanuje preko puta veterinarske stanice. On godinama nelegalno kolje i stavlja neispravno meso u promet.

Kvarno mesoSIMPTOMI NAKON UPOTREBE- mučnina- dijareja- temperatura- crevna oboljenja- dehidratacija- alergija- gušenje- smrt

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track