MUTIRANI VIRUS GRIPA PRETI SRBIJI: Zaraziće se 30.000 ljudi, ni vakcinisani nisu sigurni
Foto: Nemanja Pančić

Pala prva žrtva

MUTIRANI VIRUS GRIPA PRETI SRBIJI: Zaraziće se 30.000 ljudi, ni vakcinisani nisu sigurni

Društvo -
Svi hronični bolesnici kojima je oslabljen imunitet moraju dodatno da vode računa. I oni koji su vakcinisani protiv gripa mogu da obole od mutiranog virusa, s tim što bi im klinička slika bila daleko blaža. Vakcina ih štiti 60 odsto,objašnjava prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravlje Niš

BEOGRAD - Mutirani virus gripa AH3N2 uskoro će se pojaviti i u Srbiji. Od ovog tipa virusa mogu da obole i oni koji su primili sezonsku vakcinu, a procena je da će se nime u Srbiji inficirati više od 30.000 ljudi!

Inače, u našoj zemlji juče je zvanično potvrđeno da je virus običnog gripa stigao i da je kod pacijenata izolovan takozvani svinjski grip - AH1N1. U Evropi 56 odsto obolelih od gripa ima mutirani virus, dok je od svinjskog obolelo 16 odsto.

- Moguće je da se sada ovaj tip virusa pojavi i kod nas. Zbog toga svi hronični bolesnici kojima je oslabljen imunitet moraju dodatno da vode računa. I oni koji su vakcinisani protiv gripa mogu da obole od mutiranog virusa, s tim što bi im klinička slika bila daleko blaža. Vakcina ih štiti 60 odsto - objašnjava prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravlje Niš.

Foto: Beta
Foto: Beta

Zato, upozorava ovaj stručnjak, još nije kasno da se primi vakcina protiv gripa. Prema nekim procenama, epidemija se neće javiti bar do polovine februara, a 15 do 20 dana je dovoljno da vakcina kod ljudi stvori imunitet.

Zbog lepog vremana, kaže dr Tiodorović, virus gripa je brže krenuo da se širi. Najviše su ugroženi mala deca, trudnice i hronični bolesnici. Unos voća, povrća i kiselog kupusa, koji ima najveći procenat vitamina C, treba pojačati u ovom periodu, a prostorije treba što češće provetravati, neki su od saveta kojih se treba pridržavati kada se virus gripa pojavi.

U domovima zdravlja širom Srbije kažu da su velike gužve, kakve se i očekuju u ovo doba godine.

Foto: AP
Foto: AP

- Od četiri slučaja ove nedelje, dva puta je registrovan AH1N1 pandemijski soj, u jednom slučaju AH3N2 i jedan slučaj gripa A bez podtipa. Grip je u porastu – kaže dr Snežana Medić, epidemiolog na Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

U Domu zdravlja u Zmaj Ognjena Vuka u Novom Sadu gužva je kod lekara opšte prakse, broj pacijenata koji su se obratili lekarima Doma zdravlja Niš sa simptomima sličnim gripu je uobičajen za ovo doba godine.Prvi smrtni slučaj

Zabeležen je i prvi smrtni slučaj od gripa, i to u Vojvodini. Osoba je preminula na Klinici za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, jer joj je već bio oslabljen organizam od drugih bolesti. Na to se nadovezao i virus gripa tipa A.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track