SVE ODLUKE DONETE NA SVETOG JOVANA: Srbi menjali vlade, krvarili u ratu i bili akteri raspada SFRJ
Foto: Printscreen

Šta se sve dogodilo na 20. januar

SVE ODLUKE DONETE NA SVETOG JOVANA: Srbi menjali vlade, krvarili u ratu i bili akteri raspada SFRJ

Društvo -
Na Jovanjndan u Srbiji osim politilkih i ratnih odluka podizani su ustanci i moostovi, ali i jedna predsednika je doborovoljno otišao u Haški tribunal

BEOGRAD - Na Jovanjdan Srbi su donosili mnoge teške odluke, vodili presudne bitke, ali i dobijali nove Vlade, premijere, predsednike, mostove. Isporučivali su i svoje ljude Hagu

Tako je na Jovanjdan Srbija dobijala nove Vlade, predsednika, podizani su ustanci, mostovi, ali i rasparčavana je zemlja!Verovatno najvažniji politički događaj na Jovanjdan sigurno se odigrao 1990. godine kada je održan poslednji 14-ti vanredni kongres Saveza komunista Jugoslavije. Zbog neslaganja u rešavanju ključnih problema jugoslovenske zajednice, slovenačka i hrvatska delegacija napustile su taj skup. To je bio kraj Saveza komunista Jugoslavije, a mnogi smatraju da je time počeo raspad SFRJ, kao i pad komunizma i ideologije Josipa Broza Tita!

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Ali to je samo jedna od političkih stvari koje su se odigrale 20. januara, ipak krenimo redom:

Na dan kada Srbi proslavljaju Svetog Jovana 1894. godine u Srbiji se dogodila jedna vrsta puča. U zemlju se vratio kralj Milan, a vlada Save Grujića je zbačena s vlasti i obrazovana radikalska vlada Đorđa Simića.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

U periodu Drugog svetskog rata baš 20. januara Kraljevina Jugoslavija dobila je novu vladu u izbeglištvu na čelu sa Slobodanom Jovanovićem, dok je Dragoljub Mihailović Draža unapređen u čin divizijskog generala i postavljen za za ministra vojske, mornarice i vazduhoplovstva.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Na Jovanjdan, ali pošto komunisti nisu priznavali crkvene praznike oni vole da kažu 20. januara 1943. godine počela je jedna od najvećih bitaka partizanske vojske pod vođstvom Josipa Broza Tita – BITKA NA NERETVI. Ili kako je poznatija pod nazivom “Bitka za ranjenike”.

Da na ovaj dan nisu donošene samo političke odluke i vođeni ratovi govori nam u prilog 1946. godina. Kada je u posetu Novom Sadu otišao predsednik Vlade FNRJ Josip Broz Tito. Tom prilikom on je svečano otvorio novoizgrađeni most, koji je u njegovu čast nazvan „Most maršala Tita“ (ovaj most izgrađen je za svega 160 dana na stubovima porušenog predratnog mosta, a njegovi autori su bili inženjeri Miodrag Živković, Panta Jakovljević i Sava Atanacković.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Most je sve do 1962. bio drumsko-železnički, a potom samo drumski. Porušen je aprila 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ), a potom je održao govor pred 15.000 građana.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Jovanjdan u novijoj istoriji pamtićemo po 2003. godini kada se bivši predsednik Srbije Milan Milutinović dobrovoljno se predao Tribunalu u Hagu, pred kojim je optužen za zločine na Kosovu tokom 1999. godine.

( Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track