Pohlepni pop!

Ne znaju kad je dosta

Pohlepni pop!

Društvo -
Arhijerejsko namesništvo zemunsko obavestilo vernike da za svećenje vodice pripreme nagradu svešteniku i 1.500 dinara
BEOGRAD - Pripremite novac.
Arhijerejsko namesništvo zemunsko, koje obuhvata opštinu Surčin, odštampalo je obaveštenja u kome vernicima poručuje da prilikom svećenja vaskršnje vodice pripreme novac i to - parohijal od 1.500 dinara i „primerenu nagradu svešteniku za tu priliku”.
Građani bi, takođe, trebalo da imaju i svećnjak, kadionicu, tamnjan, briket, bosiljak i osvećenu crkvenu sveću - kupljenu u crkvi.
U Srpskoj pravoslavnoj crkvi kažu da je reč o ustaljenoj praksi, koja postoji u Eparhiji sremskoj, i u još nekoliko, ali one su u manjini.
Protojerej-stavrofor Ignjat Tovarović, arhijerejski namesnik zemunski, čije je ime na obaveštenju, kaže za Kurir da se parohijal plaća u svim eparhijama u Vojvodini i da je odluku donela Eparhija sremska.
- To je vid dobrovoljnog priloga, može biti i manje, ko neće i ne mora da plati. Nije naređenje, već molba - objašnjava protojerej-stavrofor koji služi u crkvi Sveti arhangel Gavrilo u Batajnici.
Parohijal postoji još iz vremena Austrougarske, kaže Živica Tucić, verski analitičar, i dodaje da je sličan crkvenom porezu koji postoji u Nemačkoj, Austriji.
- Ali ovo obaveštenje deluje malo šturo. Trebalo je sve staviti u neki malo bolji kontekst, ovako izgleda kao čisto poslovni odnos. Ne treba podsećati narod da treba da nagradi sveštenika, to narod radi - objašnjava Tucić.
On ističe da je parohijal dobra stvar, ali samo ako se primeni na pravi način.
- I Crkva bi na kraju godine trebalo da podnese izveštaj gde je trošila novac, niko ne treba da se izvlači od uvida javnosti - savetuje Tucić.
Crkveni „cenovnik”
- krštenje
4.000 - 5.000*
- venčanje
5.000 - 8.000
- parastos
1.000 - 4.000
*cene su izražene u dinarima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track