BEZOBRAZLUK S UMIŠLJAJEM: Albanci traže ratnu odštetu od Srbije!
Foto: Wikipedia

Zlikovcima nije dosta

BEZOBRAZLUK S UMIŠLJAJEM: Albanci traže ratnu odštetu od Srbije!

Društvo -
Albanci sa KiM bi ovime mogli da stave dijalog u pat poziciju jer, čak i upuštanje u raspravu o ovim temama, praktično bi značilo priznavanje nezavisnosti Kosova, što srpska vlast ne žele da prihvati

Uoči nove faze dijaloga, Priština je spremila listu zahteva, među kojima su udeo u preduzećima, kasarnama i ambasadama iz bivše SFRJ. Oni će tražiti udeo u imovini kosovskih preduzeća koja su imala filijale u centralnoj Srbiji, prenose Večernje novosti.

Albanci sa KiM bi ovime mogli da stave dijalog u pat poziciju jer, čak i upuštanje u raspravu o ovim temama, praktično bi značilo priznavanje nezavisnosti Kosova, što srpska vlast ne žele da prihvati. Pored toga, albanska strana pokušava da oteže i sa dogovorom oko Zajednice srpskih opština što više, kako bi se u međuvremenu Beograd uslovljavao ustupcima na drugim poljima.

Pod ratnom odštetom, kako prenosi analitičar Fatmir Šeholi, Priština podrazumeva nadoknadu za 127.000 razorenih kuća tokom rata, za imovinu koja je bila u društvenom vlasništvu, a koju su uništile srpske snage, kao i kompenzaciju porodicama čiji su članovi nastradali.

“Priština traži i vraćanje penzija Albancima, a iz procesa sukcesije očekuje i deo blaga SFRJ, kao i vojne i diplomatske objekte bivše države “, navodi Šeholi.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže da je zahtev Prištine da se otvore teme sukcesije i odštete, isto što i zahtev Beograda da se otvori pitanje imovine preduzeća i ko je koliko ulagao. “Jedna ista tema se naziva drugačijim imenom. Priština će insistirati da je posredi dijalog o sukcesiji, jer time želi da predstavi javnosti srpsko "priznavanje" nezavisnosti, dok će Beograd držati da su razgovori statusno neutralni, kakvi i jesu”, naglašava Janjić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja