OGORČENI KRAJIŠNICI: Izdaja srpskog sudije boli nas više od Oluje!

Srbi o odluci Međunarodnog suda pravde

OGORČENI KRAJIŠNICI: Izdaja srpskog sudije boli nas više od Oluje!

Društvo -
Prognanima iz Hrvatske teško je pala odluka profesora Milenka Kreće, inače Krajišnika, da se u avgustu 1995. nije dogodio genocid nad srpskim stanovništvom

BEOGRAD - Posle svih strahota koje su preživeli u izbegličkoj koloni tokom „Oluje“, prognane iz Hrvatske zadesio je još jedan šok - odluka srpskog sudije Milenka Kreće da se odbaci naša kontratužba protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.Taj čin su Krajišnici, kako kaže za Kurir Nenad Abramović, predsednik udruženja izbeglih i raseljenih lica Zavičaj, doživeli kao veliki šamar.- Nismo, iskreno, ni očekivali drugačiju presudu, ali smo zapanjeni odlukom srpskog sudije. Neverovatno nam je da naš čovek, Srbin, glasa za to da se odbaci kontratužba protiv Hrvata. Da se po njemu nije dogodio genocid - razočarano konstatuje Abramović.

Strahote SrbaJoš je zanimljivije, kako kaže naš sagovornik, što je sudija Milenko Kreća, inače profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu, rođen u Krajini.- Naš Krajišnik to da nam uradi. Neverovatno! - kaže on.

Abramović: Neverovatno nam je da naš čovek, Srbin, glasa da se nije dogodio genocid
Abramović: Neverovatno nam je da naš čovek, Srbin, glasa da se nije dogodio genocid

Abramović se priseća i strahota koje su Srbi iz Krajine preživeli u izbegličkoj koloni tog avgusta 1995. godine. Ponovo su mu, slušajući presudu u Hagu, oživele u sećanju.- Po 10 i više dana se nismo kupali, ostajali smo bez hrane, bez goriva. Gladni, iznemogli, preplašeni, sa po jednom torbom. Čujete dečji plač, nemaju mleka. Okolo se i dalje puca. Jezivo. Prodavali smo šta smo stigli od svojih stvari za po 10-20 maraka da kupimo gorivo i mleko za decu. Napustio sam kuću s jednim traktorom i nešto malo stvari. I dan-danas imam taj traktor, čuvam ga za uspomenu - priča Abramović.Sudija Milenko Kreća, koji je sa ostalim kolegama jednoglasno odbacio srpsku kontratužbu, izbegao je da za Kurir pojasni tu odluku.- Ne mogu ja kao sudija da komentarišem presudu suda - najpre je rekao, iako je naše pitanje bilo da objasni svoj postupak, a ne odluku suda.

Izdvojeno mišljenjeA onda je, posle duže pauze, dodao:- Pogledajte moje izdvojeno mišljenje.To, međutim, juče nije bilo moguće, jer njegovo izdvojeno mišljenje još ne postoji. Kako saznajemo, Kreća tek radi na njemu, jer se ono piše tek po objavljivanju presude.- Ne ide da komentarišem svog mentora. Iz poštovanja prema profesoru, zaista ne bih o tome - kaže Bojan Milisavljević, profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Nikola SelakovićNA POTEZU DOMAĆI SUDOVIMinistar pravde Nikola Selaković kaže da je presuda Međunarodnog suda pravde tačka na pravni spor Srbije i Hrvatske.- Sad je na potezu pravosuđe u Srbiji i Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama u kojima se vode postupci protiv onih koji su odgovorni za zločine. Nikad u Srbiji i srpskom narodu, naročito onima koji su proterani, nećete moći da objasnite da to nije zločin, naročito genocid - kaže Selaković.

ČinjeniceREAGOVANJA SVETSKIH MEDIJAFRANKFURTER ALGEMAJNE CAJTUNGPresuda po kojoj nijedna strana nije počinila genocid, ali su obe počinile zločine, jeste mudra presuda.ZIDOJČE CAJTUNGSada ni jedna ni duga zemlja ne mogu suprotnoj strani da prebacuju najgori od svih zločina - genocid.NOJE CIRHER CAJTUNG Krajnje je vreme da se Srbija i Hrvatska napokon same pozabave svojim ratnim zločinima.TAGESCAJTUNG Presuda iz Haga je prihvatljiva za obe strane jer će ukloniti kamen spoticanja u odnosima dveju država.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track