Zataškavaju istinu o nestalim bebama
Foto: Profimedia

Roditelji ne žele novi zakon

Zataškavaju istinu o nestalim bebama

Društvo -
Roditelji kažu da leks specijalis nije ni trebalo donositi, jer su Ustav i krivični zakoni RS, sasvim dovoljni da se pronađu i kazne krivci

BEOGRAD - Donošenje leks specijalisa, posebnog zakona o nestalim bebama, predstavlja namerno zataškavanje otmice dece, najgnusnijeg zločina u istoriji Srbije!Ovo kaže Radiša Pavlović, kojem su pre 27 godina u kragujevačkoj bolnici dali leševe dveju beba, za koje sumnja da su njegova deca. Pavlović je juče demonstrativno napustio skup u Palati Srbije, na kojem su predstavnici Udruženja roditelja nestale dece, Ministarstva pravde, Ministarstva zdravlja i MUP razgovarali o predlogu zakona, koji je uradila Beogradska grupa roditelja nestale dece.

- Nacrt zakona ne rešava pitanje krivične odgovornosti počinitelja, čime su „bebi-mafija“ i vrh države upleten u ovaj slučaj zaštićeni od procesuiranja i kažnjavanja. U modelu je istaknut termin „reparacija“, odnosno nadoknada za roditelje koji ne mogu da saznaju istinu. Mene i brojne druge roditelje to ne interesuje. Nećemo novac, hoćemo pravdu! - dodaje Radiša.

Pavlović: Ovo krivično delo pogrešno je kvalifikovano kao krađa, radi se o otmici
Pavlović: Ovo krivično delo pogrešno je kvalifikovano kao krađa, radi se o otmici

On kaže da leks specijalis nije ni trebalo donositi, jer su Ustav i krivični zakoni RS, sasvim dovoljni da se pronađu i kazne krivci.- Nadležne institucije su pogrešno kvalifikovale ovo krivično delo kao krađu, a to podleže zastarevanju slučaja. Međutim, naša deca nisu mobilni telefoni, novčanici ili kola. U slučaju njihovog nestanka reč je o otmici, kidnapovanju! A ta dela ne zastarevaju, u pitanju je organizovani kriminal - zaključuje Pavlović, dok Vladimir Čičarević, predsednik Udruženja roditelja nestalih beba Srbije, ističe da pored ovog predloženi model ne rešava ni pitanje šta sa decom kad budu bila nađena.Berisav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja, najavio je da bi zakon o nestalim bebama trebalo da bude donet do kraja maja.(R. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track