BEZ BLAMA: U Loli uzimali plate za mrtvog radnika
Foto: Shutterstock

Nema kraja zloupotrebama državnog novca

BEZ BLAMA: U Loli uzimali plate za mrtvog radnika

Društvo -
Rukovodstvo Istraživačko-razvojnog instituta „Lola“ od države naplatilo više od 11 miliona dinara za plate radnika koji su nekada bili zaposleni ili su preminuli

BEOGRAD - Iako je V. V., radnik Istraživačko-razvojnog instituta „Lola“, preminuo septembra 2009. godine, rukovodstvo ove ustanove je i nakon toga nastavilo da uzima njegovu platu i tako od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naplatilo 1,2 miliona dinara, otkriva Kurir.

Crno na belo... Dokaz da je V. V. preminuo (gore) i dokaz da je nakon smrti primao platu (dole)
Crno na belo... Dokaz da je V. V. preminuo (gore) i dokaz da je nakon smrti primao platu (dole)

- V. V. je bio angažovan na projektu s kojim je institut konkurisao, a zatim prošao i od ovog ministarstva dobio novac za realizaciju. Međutim, taj radnik je preminuo septembra 2009, ali je institut nastavio da uzima njegove zarade sve do januara 2011. Dakle, i posle smrti je mesečno za njegovu platu na račun „Lole“ stizalo 81.117 dinara - priča izvor Kurira iz Instituta.

Redovna zaradaDodaje da nadležni u ovoj ustanovi, iako su to bili dužni, nisu obavestili ministarstvo da je radnik preminuo, te je zato redovno uplaćivana zarada za njega.- Ukoliko neko ode sa instituta ili umre, direktor je dužan da obavesti rukovodioca projekta o nastaloj promeni, a onda su dužni da obaveste i ministarstvo. Pošto v. d. direktora Vladimir Kvrgić nije odjavio preminulog V. V., za njega su stizala sredstva za rad na projektu u masi novca koju je v. d. direktora raspoređivao i trošio po svom nahođenju - kaže naš sagovornik.On navodi da ovo nije jedini slučaj zloupotrebe na institutu jer je, osim za preminulog radnika, rukovodstvo godinama uzimalo novac i za plate devetoro ljudi koji su napustili ovu ustanovu. Tako je od 2008. do 2014. godine iz budžeta ministarstva uzeto još oko 10 miliona dinara.Kakva je sudbina tog novca niko ne zna, a direktor instituta nije bio raspoložen za razgovor za Kurir.

Sramno... Institut „Lola“
Sramno... Institut „Lola“

Mimo zakona- Da li je v. d. direktora od tih para davao platu zaposlenima koji nisu radili na projektu, išao na sajmove, kupovao računare, presipao na radne naloge poslova koje je sklopio a koji su rađeni s gubitkom, plaćao angažovane preko raznih ugovora, to niko ne može da zna. No, kako god da je novac raspoređivao, to nije smeo da radi - zaključuje izvor Kurira.Ovaj institut se bavi naučno-istraživačkim radom u domenu računarsko-upravljačkih sistema, mašina, robotike, energetike, procesnog mašinstva, bezbednosti i zdravlja na radu.

MinistarstvoVRATIĆE NOVACMinistarstvo prosvete je u institut poslalo revizora da proveri čitavu zavrzlamu oko uzimanja novca za radnike koji tamo više ne rade. Epilog celog slučaja je da će institut sav novac morati da vrati u budžet tako što će ga vraćati sukcesivno:- Viši interni revizor ministarstva sačinio je informaciju za Agenciju za borbu protiv korupcije. Sredstva za naučno-istraživački rad su revidirana i vraćena u budžet prema merama koje je preporučio revizor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track