Najnovije vesti

Lončar: Bedž sa imenom obavezan za zaposlene u porodilištima!
Foto: Milen Đorđević

Ministar jasan

Lončar: Bedž sa imenom obavezan za zaposlene u porodilištima!

Društvo
14:00h
Odnos medicinskog osoblja prema porodiljama mora da se promeni, jer su ankete civilnog društva pokazale da se većini porodilja zaposleni i ne predstave

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da do petka, 20. marta svi zaposleni u porodilištima i ginekološkim klinikama moraju da nabave bedževe sa imenom i prezimenom, a kako bi se odnos prema porodiljama u Srbiji poboljšao. "Do petka imaju rok da svi dobiju bedževe sa identifikacijom, a drugi deo kontrole će se odnositi na anketu trudnica koje su se porodile ili dolaze na pregled. Onaj ko ne bude imao rezultate, moraće da bude smenjen", kazao je Lončar u Palati Srbija. On je nakon sastanka sa predstavnicima civilnog sektora istakao da odnos medicinskog osoblja prema porodiljama mora da se promeni, jer su ankete civilnog društva pokazale da se većini porodilja zaposleni ni ne predstave. "Smatram da su trudnice naše najveće blago i odnos prema njima mora da se promeni", dodao je ministar.

Lončar je najavio da će danas biti održani sastanci dežurnih ekipa sa načelnicima klinika i direktorima ustanova, a da će načelnici i direktori imati kolegijume kako bi medicinsko osoblje do petka imalo jasnu oznaku sa imenom i prezimenom.

Direktorka Centra za mame Jovana Ružičić istakla je da nedavno održana anketa pokazala da se ženama najveći broj zaposlenih ne predstavi ni imenom ni prezimenom niti im objašnjava medicinske procedure. "Mislim da Ministarstvo i naše udruženje imaju istu misiju, a to je da žene iz porodilišta izlaze sa osmehom, a ne životnom traumom", navela je Ružičić. Direktor kancelarije Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo ukazao je na značaj menjanja stava prema porodiljama, a kako bi porodilišta postala prijatna i za decu i za majke.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...