DUŽNICI OPREZ: Neplatišama preti otkopavanje grobova!
Foto: Marina Lopičić

Krajnja mera

DUŽNICI OPREZ: Neplatišama preti otkopavanje grobova!

Društvo -
Ako i nakon deset godina obaveznog roka počivanja, naslednici ne izmire zaduženja, ili korišćenje grobnog mesta ne produže, postoji puno pravo da se grob otkopa i izvrši ekshumacija

Čuvanje grobnog mesta na nekom od deset beogradskih grobalja uredno izmiruje tek nešto više od polovine korisnika. Prema ostalim, višegodišnjim dužnicima, JKP "Pogrebne usluge" ima zakonsku mogućnost da otkopa posmrtne ostatke njihovih najmilijih ali je to, kako navode u ovom preduzeću, krajnja mera. U cenu od 1.269 dinara, koju korisnici grobnog mesta plaćaju godišnje, pored čuvanja počivališta njihovih najmilijih ulazi i naknada za uređenje i održavanje površine grobalja. I pored toga, korisnici i više godina nagomilavaju svoja dugovanja.

"Ako i nakon deset godina obaveznog roka počivanja, naslednici ne izmire zaduženja, ili korišćenje grobnog mesta ne produže, postoji puno pravo da se grob otkopa i izvrši ekshumacija. Posmrtne ostatke iz grobova i grobnica kojima je istekao rok obaveznog počivanja, a nije produžen, preduzeće, odnosno preduzetnik može preneti u poseban zajednički grob ili grobnicu", objašnjavaju iz JKP "Pogrebne usluge" u Beogradu.

Iskopavanje kostiju i premeštanje u neku od zajedničkih grobnica, su, kako kažu u ovom preduzeću ipak poslednja stvar koja će biti urađena, jer, kako tvrde, svojim korisnicima šalju opomene uz obaveštenja o posledicama neplaćanja. Inače, u ovom JKP navode da ne postoji zakonska odredba koja obavezuje "Pogrebne usluge" da svoje korisnike obaveštavaju o dugovanjima i isteku roka zakupa grobnog mesta.

"Naša je dobra volja da redovno šaljemo upozorenja i obaveštenja. Imamo čak i službu koja se time bavi u cilju podizanja svesti i sprečavanja ekstremnih situacija", kaže Bojana Kisin, iz "Pogrebnih usluga".

Mnogi građani, međutim, tvrde suprotno, ukazujući da ih iz ovog preduzeća ne podsećaju na to da im ističe rok do kada bi trebalo da izvrše svoje obaveze.

"Platila sam grobno mesto pokojne majke na jednom prestoničkom groblju na period od pet godina. Međutim, potpuno sam posle tog vremenskog perioda zaboravila da se rok za obnovu ugovora približio, pa u međuvremenu i prošao. Gotovo godinu i po dana bila sam dužna. Niko sa mnom tada nije kontaktirao, niti me obavestio da sam nešto propustila da uradim", rekla nam je Svetlana Sretenović.

Posmrtni ostaci u grobnom mestu, inače, borave obavezno 10 godina. Nakon toga taj rok naslednici mogu produžiti na neograničen broj godina koji će plaćati kao i prethodnu deceniju.

Novosadsko JKP "Lisje" ne planira, međutim, ekshumacije i pored dugova. Potraživanja po osnovu naknade za održavanje i uređenja grobalja za ovu godinu iznose oko 22 miliona dinara. Do sredine marta, kako preciziraju u ovom preduzeću, naplaćeno je oko pet miliona dinara, pa bi, kako očekuju u "Lisju", do kraja godine trebalo da naplate preostali iznos.

"Ne možemo apstrahovati ovaj problem, koji se iz godine u godinu pojavljuje, a pritom imamo građane koji se nemarno odnose prema svojim precima, ne održavaju njihova grobna mesta, niti plaćaju obnovu i naknadu za korišćenje groblja ili su se odselili iz zemlje i zaboravili svoje pokojnike", kažu u "Lisju".

"Bez obzira na to, ne nameravamo da uvedemo ekshumaciju kao vid pritiska na građane koji ne izmiruju svoju obavezu. Umesto toga, praktikujemo utuživanje najvećih dužnika, jer je to blaža forma koja je zakonski predviđena."

Za zakup i održavanje grobnih parcela Nišlije duguju 55 miliiona dinara, što je skoro 15 odsto od ukupnog broja kojim raspolaže JKP "Gorica"! Direktor Igor Jovanić precizira da 45 miliona dinara duguju oni koji žive u Nišu, a ostali su u drugim gradovima ili čak državama i da su ta potraživanja najspornija.

Jovanić kaže da je svestan da se po zakonu mogu preduzeti drastične mere prema dužnicima, odnosno prenos posmrtnih ostataka njihovih najmilijih u zajedničku grobnicu, ali tu mogućnost zasada ne najavljuje.

"Opredelili smo se da šaljemo upozorenja i na tome ćemo se zadržati iako nam ova potraživanja predstavljaju problem u poslovanju. Na svakih 100 parcela imamo 15 za koje se ne plaća zakup", navodi Jovanić i kaže da se prilikom ukopa plaća desetogodišnji zakup.

Za parcelu gde počiva pokojnik njegova porodica treba da izdvoji 700 dinara godišnje.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track