DRŽAVNI SEKRETAR VEKIĆ: U Srbiji se pojavio jak antivakcionalni lobi
Foto: Shutterstock

Deluju na društvenim mrežama

DRŽAVNI SEKRETAR VEKIĆ: U Srbiji se pojavio jak antivakcionalni lobi

Društvo -
Prema podacima, procenat vakcinacije je oko 89 posto, što je zabrinjavajuće. To je najniže u regionu i daleko je od svetskog standarada. Da bismo pokrili kolektivnu imunizaciju moramo imati procenat uspešnosti od 95 do 97 posto

BEOGRAD - U Srbiji se pojavio jak antivakcionalni lobi, koji je preko društvenih mreža pokrenuo opsežnu akciju protiv vakcinisanja, izjavio je državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

On je istakao da se na medicinskim postulatima mora dokazati da je neophodno očuvati visok procenat vakcinisanosti dece. "Prema podacima koje imamo procenat vakcinacije je oko 89 posto, što je zabrinjavajuće. To je najniže u regionu i daleko je od svetskog standarada. Da bismo pokrili kolektivnu imunizaciju moramo imati procenat uspešnosti od 95 do 97 posto", rekao je Vekić.

On je, na pitanje da li je struka zakazala ako roditelji nemaju potpune informacije, istakao da pedijatri rade svoj posao profesionalno i adekvatno informišu roditelje kada je rec o vakcinaciji.Vekić je dodao i da deo problema leži i u neusaglašenosti Zakona o zaštiti prava pacijenata i Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Dragana Soćanin iz Udruženja Roditelj istakla je da se roditelji informišu na internetu zbog toga što pedijatri, iako dobro rade posao, nemaju dovoljno kapaciteta. "Ako se roditelji već informišu na internetu, onda hajde da damo informacije o vakcinisanju na internetu. Pritom bi trebalo štampati letke i druge načine infmormisanja ljudi koji bi pedijatri davali roditeljima da saznaju više informacija", predložila je Soćanin.Ističući da na društvenim mrežama postoji više informacija protiv nego za vakcinaciju, ona je navela da udružeje može samo da posavetuje roditelje da se vrate kod pedijatra i da od njega traže dodatno vreme i infromacije.(Tanjug/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track