UN je slagao da smo dali oružje Al Kaidi?!
Foto: Reute

Afera koja je potresla čitav Balkan

UN je slagao da smo dali oružje Al Kaidi?!

Društvo -
Savet bezbednosti UN optužio preduzeća iz Srbije i Crne Gore da su preko „Tehnoremonta“ oružjem iz Bosne snabdevala ozloglašene teroriste

BEOGRAD - Netačno je da je oružje iz Bosne i Hercegovine preko srpske firme „Tehnoremont“ završilo u rukama terorista Al Kaide u Libiji, tvrde sagovornici Kurira nakon afere koja je potresla Balkan.Naime, FTV je objavio pismo koje je koordinator Panela eksperata za Libiju pri Savetu bezbednosti UN Sajmon Dilovej uputio predstavniku Srbije u toj svetskoj organizaciji Milanu Milanoviću. Pridržavaju se zakonaU pismu se traže informacije o poslovanju „Tehnoremonta“ iz Temerina, odnosno o tome da li je ta firma potpisala bilo kakav ugovor s krajnjim kupcem - Haledom Šarifom, zamenikom vođe libijskog ogranka terorističke organizacije Al Kaida. Zatražen je i odgovor na pitanje da li je bilo šta od materijala navedenih u sertifikatu o krajnjem kupcu prebačeno u Libiju.Petar Crnogorac, direktor „Tehnoremonta“, kaže da ta firma nije izvozila oružje u Libiju i dostavljala ga Al Kaidi, a za navode o tome kaže da su „zlonamerni, tendenciozni i verovatno naručeni“.- Nikada do sada nismo nikome u Libiji isporučili nijedan proizvod. Nemamo nikakve veze s Haledom Šarifom, nismo imali nikakvu komunikaciju s dotičnim niti bilo kakav sastanak ili ugovor - kaže Crnogorac za Kurir.

Dodaje da se oni u potpunosti pridržavaju domaće zakonske regulative i primenjuje sve međunarodne konvencije koje regulišu promet naoružanja i vojne opreme.U Ministarstvu trgovine, koje izdaje dozvole za izvoz, kažu da „Tehnoremontu“ dosad nisu izdavali odobrenje za izvoz oružja u Libiju.I Crnogorci demantovaliInače, i crnogorska kompanija „Montenegro difens indastri“ (MDI), koja se takođe pominje kao izvoznik oružja za Šarifa, tvrdi da nema nikakav ugovor s Libijom.- To nema veze sa istinom. Tu dezinformaciju je neko dobro platio. Može da se pojavi nelojalna konkurencija, mogu da se pojave službe kojima nije korist da Crna Gora bude u NATO - kaže Zoran Damjanović, direktor MDI. U Savetu bezbednosti UN juče nismo dobili odgovore koje smo im uputili ovim povodom.

Miroslav LazanskiČISTA BUDALAŠTINAVojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da ne postoji nikakva šansa da je oružje iz BiH za Al Kaidu išlo preko Srbije.- Srbija ima ozbiljne zakone o uvozu i izvozu naoružanja. Ta vest je nečiji spin, nema veze sa istinom i realnošću. To je čista budalaština - kaže on.

Izvoz oružjaUNOSAN POSAOSrbija godišnje izveze oružja i drugih vojnih proizvoda u vrednosti 750 miliona dolaraNaša država je najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme u jugoistočnoj Evropi95 odsto proizvoda namenske industrije namenjeno stranim kupcimaFabrike srpske namenske industrije zapošljavaju 7.500 radnika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track