AFERA MATIČNE ĆELIJE: Stop profitiranju na srpskoj deci!
Foto: Marina Lopicic

Njuzvik pokrenuo lavinu

AFERA MATIČNE ĆELIJE: Stop profitiranju na srpskoj deci!

Društvo -
Prva javna banka matičnih ćelija sprečiće zarađivanje stranih banaka na čuvanju krvi iz pupčanika beba

BEOGRAD - U Srbiji se gradi prva javna banka matičnih ćelija, čime se neće ostaviti prostor za profitiranje inostranih privatnih banaka na čuvanju krvi iz pupčanika novorođenčadi.Da podsetimo, od 1.800 do 2.000 evra dao je svaki od 20.000 roditelja iz Srbije inostranim bankama za čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce njihove dece, u nadi da će, ukoliko im ikad zatreba, time moći da se izleče. Međutim, nema podataka da je nekome od njih ovaj preskupi vid lečenja pomogao, a mnogi tvrde da je zamrzavanje matičnih ćelija u privatnim bankama u inostranstvu bačen novac, čime se detaljno bavi nedeljnik Njuzvik u ovonedeljnom izdanju.

- Prema projektu iz 2009, u Srbiji se gradi javna banka krvi iz pupčanika. Zasad je završen objekat, a nabavljeno je i dosta opreme. Problem je što je za 2015. zatražen iznos od 39 miliona dinara, a odobreno je, nakon intervencije Uprave za biomedicinu, samo 25 miliona - kažu u Ministarstvu zdravlja i dodaju da se u Institutu za majku i dete u Beogradu čuva tek stotinak uzoraka krvi, i to isključivo iz medicinskih razloga, odnosno onda kad je dokazano postojanje nasledne genetske malformacije.

Genetičar Oliver Stojković kaže da je izgradnja prve javne banke matičnih ćelija u Srbiji „fenomenalna vest“.- Svako će moći da donira matične ćelije ovoj javnoj banci, ali svako će moći i da zatraži bilo koju matičnu ćeliju koja mu je potrebna za lečenje! Za razliku od takvih privatnih banaka, gde ulažete matične ćelije koje jedino i možete da povučete, ovo će biti otvoreno za sve - zaključio je Stojković.(J. P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track